UA / RU
Підтримати ZN.ua

Республіканці закликають Байдена зняти обмеження на удари України вглиб Росії

Відповідного листа низка законодавців скерувала главі держави.

Група провідних республіканців у Палаті представників написала президенту Джо Байдену листа, закликаючи його зняти обмеження на використання наданих США систем озброєння великої дальності та дозволити Києву завдавати ударів по цілях у глибині Росії, пише CNN.

Законодавці-республіканці стверджують, що обмеження перешкодили здатності України перемогти у загарбницькій війні з Росією та “дали силам Кремля притулок, з якого вони можуть безкарно атакувати Україну”.

“Адміністрації давно час змінити курс і скасувати обмеження, що залишилися, на використання Україною зброї, наданої США, проти законних військових цілей у Росії”, — написали законодавці.

Лист підписали голова Комітету Палати представників із закордонних справ Майкл МакКол, Голова Комітету Палати представників із розвідки Майкл Тернер, Голова Комітету Палати представників із питань збройних сил Майк Роджерс, Голова підкомітету з асигнувань Палати представників Кен Калверт, Голова підкомітету Палати представників із закордонних справ Томас Кін і Гельсінський комісар Річард Хадсон. 

Датований понеділком лист повторює неодноразові заклики українського уряду, включаючи президента Володимира Зеленського. Його було надіслано напередодні візиту держсекретаря Ентоні Блінкена до столиці України в середу.

Офіційні особи США очікують, що Блінкен, який разом із міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі відвідає Україну, під час поїздки збере інформацію про те, як удари великої дальності впливатимуть на стратегію України на полі бою. Велика Британія також розглядає можливість дозволити Україні завдати глибшого удару вглиб Росії за допомогою власної системи дальньої дії Storm Shadow.

Блінкен сказав, що очікує, що ця тема буде обговорюватись під час зустрічі Байдена та прем’єр-міністра Великобританії Кіра Стармера у п’ятницю у Вашингтоні.

У вівторок на запитання про те, чи знімуть США обмеження, Байден відповів: "Ми зараз опрацьовуємо це питання".

Пізніше двоє американських чиновників повідомили CNN, що адміністрація Байдена не очікує жодних змін у політиці щодо скасування обмежень.

«Жодних змін у політиці», — сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

Інший чиновник США повторив це, сказавши, що незважаючи на те, що американські та українські офіційні особи регулярно обговорюють це питання, адміністрація не очікує змін політики щодо ATACMS.

Минулого тижня міністр оборони Ллойд Остін відкинув думку про те, що скасування обмежень і глибше проникнення в Росію є “срібною кулею”, заявивши, що “немає жодної можливості, яка сама по собі стане вирішальною в цій війні”.

Читайте також: "Це не ATACMS": експерт розповів, яка зброя треба Україні для ударів углиб Росії

“В Росії є багато цілей, це очевидно, бо це велика країна. І Україна має багато можливостей щодо (безпілотних літальних апаратів) та інших речей, щоб вражати ці цілі”, — сказав Остін на зустрічі Контактної групи з питань оборони України в Німеччині в п’ятницю. 

Читайте також: Далекобійні ракети. Шість причин, через які США не дають Україні бити вглиб Росії

Американський чиновник повідомив, що Україна використала більшість із кількох сотень переданих їй ATACMS.

Як і у випадку з попередніми кроками, які США вжили для підтримки України на полі бою, у адміністрації є занепокоєння, що дозвіл Україні завдавати удари всередині Росії може призвести до ескалації конфлікту та змусити Росію ще більше звинуватити США в участі у війні.

Однак республіканські законодавці стверджують, що занепокоєння адміністрації щодо ескалації були невиправданими від першого дня війни.

“Ані використання Україною зброї, наданої США в Росії, ані її військове вторгнення в російську Курську область – перша іноземна окупація російської території з часів Другої світової війни – не викликали ескалаційної відповіді Росії”, – написали вони.

Дебати щодо запиту України тривають, і деякі офіційні особи США очікують, що адміністрація дасть зелене світло українському запиту, тоді як інші кажуть, що, можливо, остаточною відповіддю буде "ні".

Український депутат повідомив CNN, що передача іранських балістичних ракет Росії, можливо, стане достатнім агументом на користь зміни позиції адміністрації.  У свою чергу, американський чиновник зазначив, що вони відстежували очікувану доставку ракет протягом кількох місяців, і США "взяли це до відома".

За оцінками американської розвідки, понад 90% російських літаків, які запускають керовані авіабомби та ракети проти України, базуються на аеродромах, які знаходяться щонайменше в 300 км від території, контрольованої Україною, що виводить їх за межі зони дії ATACMS.

“Ми очікуємо, що ця кількість продовжуватиме зростати. Наприклад, нещодавно Росія перенесла місця пусків КАБів з двох аеродромів, які були розташовані ближче до фронту, на схід до аеродромів, які знаходяться поза зоною дії ATACMS”, – сказав чиновник.

У своєму листі законодавці-республіканці стверджують, що у зоні дії ATACMS залишаються численні інші законні військові цілі.

Читайте також: Байден прирікає Україну на виснажливу війну, затримуючи постачання зброї — The Hill

“Інститут вивчення війни оцінює, що, за винятком аеродромів, існує понад 200 законних військових цілей у радіусі наданої США зброї, включаючи військові бази, вузли матеріально-технічного забезпечення, склади палива, склади боєприпасів, а також системи командування та управління”, — йдеться у листі.

Минулого місяця Україна під час візиту до Вашингтона представила американським чиновникам цілі, по яких планує вразити Росію. Представники США переглянули списки, однак остаточної відповіді українцям не дали.

США мають обмежений запас ATACMS, доступний для забезпечення України без впливу на військову готовність США, і використання зброї для ударів далеко всередині Росії призвело б до виснаження українських запасів ATACMS, які можна було б використовувати для інших частин військової кампанії, наприклад у Криму.

Однак Україна стверджує, що в Росії є об’єкти з виробництва зброї, які можуть бути в межах досяжності ATACMS і є гідними військовими цілями, повідомило CNN джерело, знайоме з позицією України.