UA / RU
Підтримати ZN.ua

Репортаж The Economist з південного фронту в Україні: більшість солдатів - новобранці через серйозні втрати

Українські солдати розповіли виданню про мінні поля, «диванних командирів» і пакистанські боєприпаси поганої якості.

Коли його люди пішли в атаку, вони думали, що готові до всього. Але вони помилялися. «Це була чорна хмара», - каже командир взводу з позивним «Поляк», який він отримав після того, як десять років працював у Варшаві, перш ніж повернувся додому воювати.

«Я не знаю, чи вулики були знищені під час бою, чи росіяни їх відкрили», - додав він.

В будь-якому випадку на якусь сюрреалістичну мить тисячі розлючених бджіл змусили бійців 128-ї гірсько-штурмової бригади кинутися навтьоки, в той час як росіяни побігли в інший бік, прикриваючи свій відступ гранатометним вогнем.

Сховавшись під деревами від сонця і російських безпілотників, Поляк і десятки його товаришів чекали, коли їх перевезуть в окопи, вириті вздовж полів, усіяних соняшниками. За 10 кілометрів було чути гуркіт української артилерії. Там українські війська б'ються з росіянами у кривавій боротьбі за кожен метр, намагаючись пробити шлях крізь ворожу оборону на південному запорізькому фронті, - пише The Economist в репортажі з української передової.

Командир роти з позивним «Карп» сказав, що його людям можуть наказати піти в бій будь-якої миті. А поки що вони тренуються. В цей же момент під'їхала БМП, 15 чоловіків залізли на неї, і в хмарі задушливих випарів вона рушає з місця, транспортуючи їх до окопів. Поки машина їде сільською місцевістю на південь від дороги на Оріхів, яскраво-жовті птахи перелітають через її шлях.

«Більшість чоловіків тут - це нещодавно мобілізовані. Сусіднє село П'ятихатки було звільнене в середині червня. Але втрати в ході операції були настільки високими, що для поповнення виснаженої бригади готують новобранців», - пише видання.

Солдат з позивним «Мародер» каже, що більшість жертв у П'ятихатках були поранені, а не вбиті. Але, додає він, «я зняв голову нашого командира з його танка». Можна припустити, що додаткові тренування проводяться по всіх цих безкрайніх південних полях. Оскільки новобранців готують на заміну тим, хто загинув у контрнаступі, який розпочався 4 червня.

Читайте також: The Guardian: Очікування від контрнаступу України розбиваються об реальність, але це ще не кінець

Український наступ на південь відбувається до болю повільно. Російські війська збудували потужну оборону, яку українській армії важко прорвати. Ворожі безпілотники передають оператору зображення в реальному часі. А ще в районі багато мінних полів і боєприпасів, що не розірвалися. У порівнянні з минулим роком виклики, з якими стикаються українські солдати, значно збільшилися.

«Найгірше - це розтяжки. Їх не видно вночі, і вони підривають цілу низку з'єднаних між собою мін», - каже Поляк.

Військові медики, які просять не називати їхніх імен, кажуть, що більшість поранених, яких вони евакуюють, підірвалися на мінах. Прибувши до окопу, бійці зістрибують з БМП і тренуються «зачищати» територію від росіян. Можна припустити, що живого росіянина вони коли-небудь бачили лише здалеку або на екрані з безпілотника. Карп запевняє, що це не так.

«Я їм кажу, що ворога можна зустріти навіть на відстані двох-трьох метрів. Це сталося зі мною. Я зустрів російського офіцера на відстані чотирьох метрів. Я його одразу вбив», - розповів український військовий.

Карп - сивий ветеран, який отримав осколкові поранення в голову і шию під час наступу на Херсон у жовтні минулого року. Йому лише 28, але в армії він з 2014 року. Найбільше його дратують «доморощені командири». Один солдат скаржиться: «Всі кажуть: «Вперед, вперед, вперед», але ці диванні експерти не розуміють реальності війни».

«Вони кажуть нам, як воювати, а ми відповідаємо: приходьте і приєднуйтесь до нашого підрозділу, а потім скажіть нам, що робити, і тоді подивимось, наскільки ви герої!», - додав Карп.

На північ від полів, де побували журналісти, пролягає головна дорога, що веде із Запоріжжя до зруйнованого міста Оріхів. Це відправна точка для одного з головних напрямків контрнаступу. Вдалині видно дим, що здіймається зі зруйнованої заправки, а звуки артилерії розривають літню тишу полів.

Постійний потік військ рухається туди-сюди. Гуркочуть танки Leopard. З глибоким ревом проїжджає гусеничний сталевий бегемот - саперна машина, яких відчайдушно не вистачає українським військам. Її екіпаж склав зверху згорнуті матраци, ящики і сумки зі спорядженням.

Читайте також: Хорватія пожертвувала один мільйон євро на розмінування українських земель

У крамницях вздовж дороги солдати купують провізію. Багато хто подорожує і воює згуртованими групами товаришів, які придбали міцні позашляховики. Часто машини прикрашені наклейками у вигляді дорожнього знаку з перекресленим Путіним або свинею в російських кольорах. Підрозділ, що має на озброєнні установки «Град», зупиняється, щоб зробити покупку. Вони скаржаться, що їм постачають пакистанські ракети, частина з яких несправні. І такі боєприпаси менш точні, ніж давно вичерпаний запас українських ракет.

У селі Преображенка цивільний на ім’я Руслан каже, що контрнаступ відкинув росіян на 5 кілометрів назад, тому артилерійських обстрілів тепер менше. За його словами, дітей в селі більше немає, але є люди похилого віку, які потребують допомоги.

Село досі бомбардують, - каже він, показуючи на купу уламків, що колись були будинками. Бомби скидають з літаків над окупованим Токмаком за 35 кілометрів на південь.

Читайте також: У окупованому Токмаку вдруге за тиждень пролунали вибухи

Місто залишається однією з головних цілей контрнаступу. Руслан нарікає, що село було б у безпеці, якби Захід вже поставив винищувачі F-16, яких так прагне Україна. Люди тут втомлені, але настрій все одно позитивний, каже він.

«Ми чекаємо на перемогу», - каже він, додаючи, що вона обов’язково настане, «коли ці виродки будуть вбиті».