UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін не змінив ставлення до війни проти України і не бажає вести переговори — посол Німеччини в РФ

На думку дипломата, немає підстав вважати, що після виборів Путін змінить свою позицію щодо переговорів.  

Президент Росії Владімір Путін жодним чином не змінив ставлення до війни проти України і абсолютно не прагне переговорів, вважає посол Німеччини в РФ Александер Ламбсдорф. Про це повідомляє DW.

“Путін щойно ще раз підтвердив свої військові цілі, він взагалі не бажає вести переговори”, - сказав Ламбсдорф в інтерв'ю Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Читайте також: FT: Заклики до України почати мирні переговори з Росією ігнорують одну важливу річ

На його думку, немає жодних підстав припускати, що після виборів президента Росії наступного року Путін змінить своє ставлення.

Також Ламбсдорф вважає, що Путін з великою ймовірністю  буде переобраний. За його словами, "ніяких розломів у путінській системі" наразі не помітно, а також немає ознак того, що здоров'я лідера Кремля "може бути не в найкращому стані". Підстав вважати, що Путіна хтось замінить, немає, сказав Ламбсдорф.

Дипломат також оцінив ефект західних санкцій проти РФ, назвавши їх дієвими. Він додав, що подальше посилення обмежень з боку ЄС могло б бути ефективним, але, зазначив, що це не "вимикач світла". 

"Ви не можете запровадити санкції і в той же момент поміняти поведінку сторони, що підпадає під них", - пояснив Ламбсдорф.

Проте, за його словами, обмежувальні заходи покликані "максимально підвищити ціну за певні дії", і у випадку з РФ можна вважати, що так і відбувається.

Крім того, посол заявив, що спостерігається обережний відхід росіян від підтримки війни проти України. Він вважає, що на зміну підтримці війни приходить "нечітке прагнення миру", а також бажання повернутися до нормального життя, на що вказують соцопитування. Жителів РФ турбує інфляція та обмеження можливості пересуватися світом через санкції, що, своєю чергою, посилює відповідні тенденції.

Читайте також: Що, якщо Путін переможе? Союзники США побоюються поразки, оскільки допомога Україні зупиняється – Bloomberg

Україна наголошує, що переговори з РФ можливі лише після повної деокупації усіх тимчасово захоплених територій.  Але у світових залаштунках уже обговорюють, якими можуть бути компроміси на переговорах. ZN.UA поцікавилося думкою українців на цю тему, провівши разом із Центром Разумкова соціологічне дослідження. Про деякі його результати — в статті редакторки міжнародного відділу ZN.UA Тетяни СиліноїУкраїну готують до переговорів із Росією? Що про це думають українці”.