UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посол США у ПАР заявив, що російське судно завантажило зброю та боєприпаси у Південній Африці

Рубен Бріджіті повідомив про події, що відбулися у грудні 2022 року.

11 травня посол Сполучених Штатів у ПАР Рубен Бріджіті заявив, що він впевнений, що російський корабель завантажив зброю в Південній Африці, можливо, «порушивши оголошений нейтралітет Преторії в українському конфлікті», повідомляє Reuters.

«Серед того, що ми відзначили, було причалювання російського вантажного судна Lady R у Саймонс-Тауні між 6 та 8 грудня 2022 року, на яке, як ми впевнені, було завантажено зброю, боєприпаси... коли він повертався до Росії», – заявив Бріджіті.

Посол додав, що високопоставлені чиновники у США «глибоко занепокоєні», оскільки цей факт «не говорить нам про дії позаблокової країни».

Читайте також: Імунітет для Путіна: ПАР шукає можливості приїзду російського президента на саміт БРІКС

Президент Південної Африки Сиріл Рамафоса, перебуваючи в парламенті, не підтвердив і не спростував інформацію щодо зазначеного російського рейсу, але заявив, що його уряд вивчає це питання. 

«Це питання розглядається, і з часом ми зможемо про це говорити», – заявив Рамафоса.

Раніше Вашингтон неодноразово застерігав країни від надання матеріальної підтримки Росії, попереджаючи, що ті, хто це зробить, можуть бути позбавлені доступу до найважливіших ринків світу.

Читайте також: У ПАР прокоментували ордер на арешт Путіна

У лютому 2023 року держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Індія і Південна Африка, які не приєдналися до Заходу в засудженні вторгнення Росії в Україну, ймовірно, повільно відходять від зближення з Москвою. 

У квітні президент Рамафоса заявив, що правляча партія ПАР (Африканський національний конгрес) вирішила, що державі варто вийти з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду на тлі можливого візиту російського президента Владіміра Путіна на серпневий саміт БРІКС. Інакше – ПАР зобов’язана арештувати лідера держави-агресора. У канцелярії президента ПАР одразу заперечили цю інформацію. Пізніше південноафриканське видання Sunday Times оприлюднило інформацію, що влада ПАР попросила Путіна не приїжджати на саміт, щоб запобігти дипломатичному конфлікту.