UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжнародний реєстр збитків затвердив ще 12 категорій постраждалих для отримання компенсації

Автор: Людмила Сімонова

Станом на січень 2024 року агресор пошкодив в Україні 250 тис. будівель. З них 222 тис. приватних будинків, понад 27 тис. багатоквартирних і 526 гуртожитків. А загальні збитки інфраструктури оцінюються у 155 млрд дол. США.

Читайте також: В Україні можуть припинити виплачувати компенсацію за розміщення ВПО

Україна не може чекати закінчення війни, щоб відновити пошкоджене та знищене майно. Тому на міжнародному рівні нашими партнерами було вирішено створити Міжнародний реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України, який уже функціонує в Гаазі. Нині ж з’явилися нові категорії постраждалих, які можуть подавати заяви до цього Реєстру.

Загалом за чотири місяці функціонування Реєстру понад 7 тисяч постраждалих подали заяви на компенсацію. Тобто до Реєстру надходить кілька сотень заяв на день і тепер не тільки з підконтрольної Україні території, а й стосовно житла на непідконтрольній.

Найбільше заяв отримано від власників житла в таких містах, як Маріуполь, Бахмут, Харків, Ірпінь, Херсон, Авдіївка, Київ, Соледар. Всього 18 регіонів України, 290 міст. Але якщо протягом чотирьох місяців Реєстр приймав заяви тільки від фізичних осіб щодо пошкодження їхнього житла, то з серпня 2024 року прийнято рішення розширити функціонал Реєстру ще на 12 категорій заявників.

Читайте також: Хто раніше подасть заяву до Міжнародного реєстру збитків, той швидше отримає відшкодування

Нові категорії

17 липня 2024 року в публікації на сайті Міжнародного реєстру зазначено, що «прийняті форми та правила застосовуватимуться до подання заяв, пов’язаних зі смертю та зникненням найближчих родичів, вимушеним внутрішнім переміщенням, руйнуванням інфраструктури України та низкою додаткових категорій, пов’язаних із пошкодженням і знищенням майна».

До нових категорій належать:

A1.1 Примусове внутрішнє переміщення;

A2.1 Смерть найближчого родича;

A2.2 Відсутній найближчий член родини;

A3.2 Пошкодження або знищення нежитлового нерухомого майна;

B1.1, B1.2, C1.1, C1.2 Пошкодження або руйнування критичної та некритичної інфраструктури;

B1.3, C1.3 Пошкодження або знищення житлового нерухомого майна — житлові райони;

B1.4, C1.4 Пошкодження або знищення житлового нерухомого майна — зони загального користування.

Окрім того, прийнято рішення щодо вдосконалення деяких процедур подачі заяв.

Насамперед дуже важливо, що дозволено надавати документи до Реєстру в паперовому вигляді через ЦНАПи, адже не всі люди настільки «комп’ютеризовані», що можуть самі подавати їх через «Дію».

Причому, як виявилося, подавати заяви через смартфон узагалі дуже проблематично, бо необхідно додавати багато документів, а для цього їх треба десь сканувати та зберігати. Уявіть собі людей із маленьких містечок і сіл (а саме такий склад наших ВПО), у яких і раніше не було комп’ютерів, а тепер і поготів. І телефони в них не можуть сканувати. Тому для цих людей подача паперових документів — розв’язання багатьох проблем, тим паче що в ЦНАПах є все необхідне обладнання для їх сканування й занесення в «Дію».

Іншими змінами, передбаченими тепер Міжнародним реєстром, є подача заяви через представника. Подати заяву бабуся може доручити онукові або іншому родичу, що значно полегшить їй цю процедуру.

Директор Реєстру Маркіян Ключковський зазначив: «Людина може захотіти доручити право подання адвокату або родичу, який краще розуміється на технічних нюансах. Те саме стосується юридичних осіб. Зрозуміло, що гендиректор не буде цим займатися — він може доручити юристу чи адвокату компанії внести дані до Реєстру».

Читайте також: Компенсація за знищене житло: який її максимальний розмір

Також важливо, що нові правила дозволяють подавати заяви від імені дітей їхнім опікунам і батькам.

Що стосується юридичних осіб і державних активів, то представник має бути ідентифікований і відповідати певним вимогам, які будуть викладені в окремому документі.

Отже, є підстави припускати, що збільшиться кількість заяв від внутрішньо переміщених осіб. І це може бути як щодо їхньої нерухомості, так і щодо шкоди, якої завдано їхнім здоров’ю і життю.

Також змінами до правил Реєстру передбачено можливість для тих, хто подав заяви на «єВідновлення» та на житлові сертифікати (оскільки гроші на ці програми вичерпані), подавати заяви до Міжнародного реєстру.

У таблиці (всі числа — в гривнях) подано інформацію про ці програми, і, як ми бачимо, грошові компенсації за знищене майно зовсім не виплачувалися до цього часу.

ZN.UA

При цьому дуже важливим є те, що нарешті дозволено вносити до Реєстру інформацію про пошкодження майна, яке належало юридичним особам, а також про майно, яке належить державі.

Читайте також: В Україні стартувала програма компенсацій за знищене житло: як видаватимуть сертифікати та гроші

Чому це важливо?

Передусім тому, що це дає надію бізнесу на відновлення, нехай і в майбутньому. При цьому вимоги до документів юридичних осіб і державної власності майже ідентичні. Це документи юридичної особи на право власності, фінансова звітність підприємства, фіксація пошкоджень у поліції, ДСНС і інших органах, включаючи екологічні.

Важливим документом для юридичних осіб є документ, що визначає вартість пошкоджень. І якщо для фізичних осіб вважають, що це ринкова вартість майна до вторгнення або до того, як воно зазнало шкоди, то для юридичних осіб це може бути як ринкова вартість, так і вартість відновлення цього майна, а також так звана упущена вигода від неможливості здійснювати бізнес-діяльність. Правда, до прийнятих на сьогодні категорій поки що включено тільки вартість відновлення пошкоджень, а упущену вигоду планують додати пізніше.

Умови розгляду претензії

Дуже важливо, щоб усі документи бути якісно скановані, щоб написане в них було чітко видно, інакше вони можуть бути відхилені з технічних причин.

Також важливо, щоб:

  1. a) заява була подана відповідним позивачем або від його імені;
  2. b) заява стосувалася збитку, втрати або травми, які сталися через протиправні дії РФ в Україні з 24 лютого 2022 року.

Заяви подаються через «Дію». Для цього ви маєте зареєструватися на сайті «Дія» та відповісти на такі питання:

— нерухомість;

— право власності;

— перелік мешканців;

— обставини пошкодження;

— докази пошкодження та вартість збитків;

— розмір бажаної компенсації;

— місце поточного проживання;

— контактні дані.

При цьому, щоб подати заяву, потрібно:

У разі, якщо у майна є співвласники, то кожний співвласник подає заяву незалежно від іншого співвласника.

Підтвердженням факту завданих збитків можуть бути акти від місцевої поліції, ДСНС, а також дані відкритих джерел про те, де були прильоти.

Підтвердженням суми завданих збитків можуть слугувати звіти спеціалістів — оцінювачів і/або кошторисників, які міститимуть ринкову вартість майна до отримання пошкоджень і витрати на усунення пошкоджень або витрати на відновлення майна, а також витрати на розбирання завалів, вивіз сміття, витрати на розмінування і навіть оцінку екологічної шкоди.

Даними про подію, що спричинила руйнування, можуть бути відомості з відкритих джерел, таких як сайти, де зафіксовані всі прильоти незалежними спеціалістами, довідки від державних органів, інформація від засобів масової інформації.

Підтвердження ціни нерухомості — це підтвердження її вартості до настання події, яку визначають незалежні оцінювачі до дати руйнування нерухомості.

Підтвердження ціни ремонту — це вочевидь вартість відновлення будинку малоповерхового або багатоквартирного із віднесенням частини цих витрат на вартість вашої квартири.

Читайте також: Пошкоджене житло: як подати заяву, якщо у нерухомого майна є співвласник

***

Слід зауважити, що директор Міжнародного реєстру збитків Маркіян Ключковський вважає, що необхідно закликати людей подавати заяви, поки є свіжими спогади. І що це є розумна інвестиція у формування доказової бази. Адже Реєстр тільки реєструє пошкодження, що само по собі є важливим етапом, але рішення щодо компенсації прийматиме компенсаційна комісія, яка тільки формується. Тому так важливо підготувати якісні документи для розгляду цією комісією.

Тому подавайте заяви якнайшвидше. Не зволікайте.