UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр Стрілець: Береги водосховища на території нацпарку "Кам’янська Січ" можуть перетворитися на солончаки та стати непридатними на роки

Є ризик, що Україна втратить ще одне історичне місце. 

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що через підрив Каховської ГЕС рівень води водосховища на території нацпарку "Кам’янська Січ" знизився на 4 метри та продовжує падати. На своїй сторінці в Facebook він попередив, що це може призвести до безповоротної втрати цілих екосистем рослинного та тваринного світу.

"Береги водосховища десятиліттями будуть не придатні для існування усього живого. Перетворяться на солончаки, - зазначає міністр. - Понад 19 видів червонокнижних рослин, десятки видів водно-болотних птахів, захищених Бернською конвенцією, назавжди зникнуть з цих місцин". 

Він наголосив, що те, що росіяни не змогли знищити за вісім місяців окупації парку, вони тепер можуть знищити завдяки його затопленню.

"До того ж можемо втратити історичне місце, де у 1709 – 1711 роках та в 1730 – 1734 роках розташовувалась козацька Кам’янська Січ. Сьогодні тут функціонує відділення національного заповідника "Хортиця", - додав він. 

Міністр Стрілець зауважив, що, попри такі складні умови, команда природоохоронців продовжує фіксувати шкоду та обраховувати збитки від дій російських терористів.

Читайте також: FT: Знищення Каховської ГЕС ускладнює контрнаступ України

Нагадаємо, фахівець зі збереження екосистем Екодія Богдан Кученко розповів ZN.UA, що наслідки підриву Каховської греблі суттєво вплинуть на наше довкілля. Певні території будуть тимчасово затоплені, а ті місця, які нещодавно були вкриті водою, будуть осушені. Також різке зниження рівня води у самому водосховищі несе загрозу для водних та прибережних екосистем внаслідок його обміління, осушення заплав, мілководних проток і заток.