UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єдиним бар'єром між «вагнерівцями» та ядерною зброєю були двері сховища – Буданов

Глава ГУР стверджує, що під час заколоту бійці «Вагнера» зайшли на базу «Воронєж-45»

Глава Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що найманці ПВК «Вагнер», під час заколоту 23-24 червня, мали намір захопити ядерну зброю, що розміщувалася на базі «Воронєж-45». Про це Буданов заявив в інтерв'ю агентству Reuters, яке було опубліковане 10 липня. 

Як зазначає агентство, слід «вагнерівців», за яким можна було спостерігати за відкритими даними, «обривався» приблизно за 100 км від ядерної бази «Воронєж-45». Західні офіційні особи неодноразово заявляли, що під час заколоту російському ядерному арсеналу не загрожувала небезпека.

Читайте також: Путін і Прігожин зустрічалися 29 червня — Пєсков

Проте Буданов заявив, що найманці «Вагнера» пішли набагато далі. За його словами, вони дійшли до бази «Воронєж-45» і мали намір отримати «невеликі ядерні пристрої радянських часів», щоб «підняти ставки» у своєму заколоті. 

«Тому що якщо ти готовий битися до останнього, то це один з об'єктів, який значно підвищує ставки», – сказав Буданов.

Він зазначив, що єдиним бар'єром між найманцями «Вагнера» і ядерною зброєю були двері до ядерного сховища. 

«Двері сховища були зачинені, і вони не потрапили до технічної секції», – сказав Буданов.

За його словами, на базі «Воронєж-45» зберігаються невеликі ядерні пристрої, які можна носити в рюкзаку.

«Це було одне з ключових місць зберігання цих рюкзаків», – сказав Буданов, не надавши доказів цьому твердженню. 

Читайте також: Ядерна напруженість в Україні зростає з появою у Європі «Ядерного нюхача» – Bloomberg

Невеликі ядерні бомби – досить легкі, щоб їх могла нести одна людина – є пережитком холодної війни. Американські війська тренувалися десантуватися з літаків з ядерною зброєю на тілі, а радянські – розгортати її в тилу ворога пішки. Але на початку 1990-х років обидві країни домовилися прибрати їх зі своїх арсеналів, оскільки напруженість зменшилася, і зробили це, хоча Росія залишила деякі з них для мінування гаваней, каже Ганс Крістенсен, який очолює проект «Ядерна інформація» у Федерації американських вчених, що базується у Вашингтоні.

Кілька колишніх американських чиновників з питань ядерного нерозповсюдження застерігають, що важко знати напевно, чи дотрималися росіяни своєї обіцянки знищити ядерну зброю, яку вони носили в рюкзаках. 

«Я не вірю, що вона все ще у росіян, але я б не поставив на це своє життя», – сказав Девід Джонас, колишній головний юрисконсульт Національної адміністрації з ядерної безпеки США, яка відстежує атомну зброю і радіоактивні матеріали по всьому світу.

Читайте також: Business Insider: Бунт «Вагнера» міг зменшити здатність Путіна почати ядерну війну

Емі Вульф, фахівець з ядерної зброї для американських законодавців у Бібліотеці Конгресу США з 1988 по 2022 рік, висловила сумніви щодо потужності такої зброї, якщо вона все ще існує. 

«Цілком можливо, що десь у сховищах все ще зберігається якесь старе лайно. Але чи воно на щось здатнен? Майже напевно ні», – сказала вона. 

Джонас, який консультував високопосадовців Пентагону з питань нерозповсюдження, погодився з нею, зазначивши, що така портативна зброя потребує технічного обслуговування і оновлення, і з часом деградує. Він сказав, що Росія з усіх сил намагається підтримувати свої звичайні збройні сили, не кажучи вже про свої атомні запаси.

Читайте також: Путін має проблеми, через те що не розправився із заколотниками з "Вагнера" - ISW

Reuters зазначає, що Буданов не надав доказів для свого твердження і відмовився повідомити, які дискусії, якщо такі були, відбувалися зі Сполученими Штатами та іншими союзниками з приводу цього інциденту. Він також не сказав, чому бойовики згодом відступили.

Джерело агентства, близьке до Кремля з військовими зв'язками, підтвердило частину розповіді Буданова. Контингенту «Вагнера» «вдалося потрапити в зону особливого інтересу, в результаті чого американці розхвилювалися, оскільки там зберігаються ядерні боєприпаси», повідомило джерело, не уточнюючи подробиць.

Джерело на окупованому Росією сході України, обізнане з цим питанням, повідомило, що це викликало занепокоєння в Кремлі і стало поштовхом до поспішних переговорів про припинення заколоту.

Читайте також: NYT: У Путіна немає хороших варіантів, як розібратися з найманцями «Вагнера»

Американські офіційні особи висловили сумніви щодо заяви Буданова. У відповідь на питання про те, чи досягли сили «Вагнера» бази і чи намагалися вони отримати ядерну зброю, речник Ради національної безпеки Білого дому Адам Ходж сказав: «Ми не можемо підтвердити цей звіт. У нас не було жодних ознак того, що ядерна зброя або матеріали перебувають під загрозою».

Американські чиновники вже давно побоюються кошмарної можливості того, що заворушення в Росії можуть призвести до того, що ядерні пристрої потраплять до рук зловмисників.

Читайте також: Лукашенко, схоже, дистанціюється від угоди між Прігожиним і Путіним – ISW

Нагадаємо, що заступник секретаря радбезу Російської Федерації Дмітрій Мєдвєдєв регулярно погрожує ядерними ударами по країнах НАТО. Нещодавно він погрожував ударами по українських атомних електростанціях, а також «по ядерних об’єктах у Східній Європі».