UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Мінфіну США розповіла, підтримка кого зараз є «головним пріоритетом» для Америки

Єллен заявила, що «ми не можемо дозволити Україні програти війну з економічних причин»

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила 16 жовтня, що підтримка України залишається «головним пріоритетом» для Сполучених Штатів і Європи, назвавши її вирішальною для підтримки військової боротьби України проти російського вторгнення.

«Ми не можемо дозволити Україні програти війну з економічних причин, коли вона продемонструвала здатність досягти успіху на полі бою», – сказала Єллен у своєму виступі для міністрів фінансів країн єврозони, не торкаючись теми війни на Близькому Сході, передає Reuters.

Читайте також: США посилюють контроль за наданою Україні допомогою: Що про це думають українці

Міністр фінансів повторила, що адміністрація Байдена готова підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно» і буде боротися за те, щоб двопартійна більшість у Конгресі США забезпечила «потужну» і безперервну допомогу.

Зустріч Єллен з Єврогрупою відбувається в той час, коли адміністрація президента Джо Байдена готується «проштовхнути» у Конгресі новий об’єднаний пакет військової допомоги на суму понад 2 мільярди доларів як для України, так і для Ізраїлю.

Вона привітала плани Європейського Союзу щодо створення Фонду для України у розмірі 50 мільярдів євро для забезпечення сталої економічної підтримки та реконструкції, зазначивши, що економічна підтримка має бути максимально пільговою – з низькими або нульовими відсотковими ставками.

Читайте також: Військова допомога для України може затримуватися через конфлікт в Ізраїлі — ВВС

Нагадаємо, що 11 жовтня у Марокко Єллен заявила, що «фінансування України як з військової точки зору, так і пряма бюджетна підтримка, а також ресурси для Ізраїлю є абсолютно головними пріоритетами адміністрації Байдена».

Раніше глава американського мінфіну заявила, що США підтримують плани ЄС запровадити податок на прибуток від заморожених російських активів та використання цих коштів на потреби України.