UA / RU
Підтримати ZN.ua

Forbes: США варто ще раз подумати про передачу Україні касетних бомб

Втім, ці боєприпаси не повинні використовуватися за своїм початковим призначенням, а українські військові можуть використати їх більш ефективно й точно.

США надали Україні велику кількість різного військового обладнання. Але вони досі ігнорували неодноразові прохання Києва про постачання касетних боєприпасів. Можливо, Вашингтону варто подумати ще раз. Тому що Україна знайшла несподіваний спосіб застосування, який усуває потенційні небажані проблеми.

Про це пише Forbes, додаючи, що касетні боєприпаси - це досить суперечлива зброя, яка розкидає багато дрібних бомб на великій площі. Вона заборонена Конвенцією про касетні боєприпаси, також відомою як Конвенція Осло. Це пов'язано з тим, що після застосуавння, як правило, залишається багато нерозірваних бобм, які можуть бути смертельно небезпечними для цивільного населення через роки.  США не підписали Конвенцію Осло, як і Україна. Росія теж не підписала конвенцію. І зараз вона безкарно застосовує касетну зброю в Україні, обстрілюючи цивільні райони і спричиняючи сотні жертв.

«Однак, Україна може переробити такі бомби і перетворити їх на високоточну зброю, яка не завдає невибіркової шкоди», - пояснює Forbes.

Київ просив передати американські протитанкові касетні бомби Mk.20 Rockeye II. Одна 500-фунтова Rockeye II містить 247 маленьких бомб, кожна з яких здатна знищити танк. Зброя була розроблена для того, щоб американські штурмовики могли атакувати російську бронетехніку. Але Reuters цитує двох членів Комітету з питань збройних сил Палати представників Конгресу США, які стверджують, що українці планують розібрати Rockeye і використовувати менші боєприпаси окремо як бомби для безпілотників.

Читайте також: Україна просить США про касетні боєприпаси для ударів з безпілотників – Reuters

«Замість того, щоб масово розкидати їх на площі розміром з футбольне поле, кожна бомба буде скинута окремо і націлена на конкретний транспортний засіб», - пише видання.

У російсько-українській війні обидві сторони широко використовують побутові квадрокоптери як імпровізовані бомбардувальники. Найпоширенішим корисним навантаженням стала модифікована осколкова граната ВОГ-17. Її ефективно застосовують проти живої сили. Але для боротьби з бронетехнікою вона не дуже підходить. Також деякі українські підрозділи використовують більші безпілотники для скидання на ворога радянських протитанкових гранат РКГ-3 або боєголовок для РПГ. Такі боєприпаси ефективні навіть проти танків. Втім, вони надто важкі для більш поширених побутових безпілотників.

А ось боєприпаси з кластерних бомб Rockeye II вагою приблизно 500 грам якраз підходять для невеликого безпілотника. Оскільки вони призначені для скидання з повітря, то мають аеродинамічні лопаті, ударний запобіжник і боєголовку, здатну пробити 10-дюймову сталеву броню.

«Ці боєприпаси розроблені спеціально для знищення саме таких танків, з якими зараз стикається Україна.  Враховуючи вік більшої частини нинішнього російського танкового парку, це можуть бути саме ті машини, про які розробники Rockeye думали в 1960-х роках», - пише видання.

Forbes нагадує, що бомби Rockeye, скинуті під час війни в Іраку, часто не спрацьовували. 30% з них не вибухали, залишаючи на землі тисячі небезпечних боєприпасів. Це пояснювалося тим, що їх скидали на м'який пісок, де удар був недостатньо сильним, щоб спрацював детонатор. В Україні рельєф місцевості відрізняється, і оскільки бомби будуть скидатися індивідуально у відомих місцях, оператори можуть позначити точне місцезнаходження боєприпасів для подальшого очищення.

Читайте також: Іранські безпілотники, якими РФ атакує Україну, працюють на основі вкрадених західних технологій — CNN 

Українські війська вже перепрофілювали касетні бомби радянських часів на боєприпаси для безпілотників. Зокрема, ПТАБ-2,5.

«Але що їм дійсно потрібно, так це щось невелике і ефективне для підвищення летальності їхніх безпілотників проти російської бронетехніки. США мають буквально сотні мільйонів касетних бомб на зберіганні. І їхня утилізація після закінчення терміну експлуатації буде дуже дорогою справою. Передача деяких з них Україні з конкретною умовою, що вони будуть використовуватися як індивідуальна зброя, могла б стати реальною допомогою, яка б не виснажувала при цьому запаси американських озброєнь», - йдеться в статті.