UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Ефективна система будується на нормальних законах, а не везінні й людському факторі» – «Мауглі» про Наказ Міноборони №402

«Якого біса медична документація містить узагальнення?», питають військові медики 

Від військових лунає багато нарікань на Наказ Міністерства оборони України №402 «Про військово-лікарську експертизу», а також питання про зміни в ньому, які б владнали проблеми навколо непридатних до військової служби. 

Про проблеми з наказом №402, резервними ротами та ВЛК й про те, що з усім цим робити читайте у інтерв'ю Олени Худякової, яка на війні вже дев’ять років (від самого початку) редактору відділу соціуму ZN.UA Аллі Котляр«Позивний «Мауглі»: «Тотальне приховування проблем не збільшує обороноздатності, а робить гострі моменти ще гострішими». 

«Або ми будуємо систему, яка має на меті ефективну реалізацію певних задач – включає нормативи, правила і механізми їх застосування, а, значить мінімізує вплив людського фактору чіткістю формулювань. Грубо кажучи: більше конкретики – вужче поле для зловживань і корупції. Або беремо обтяжені рудиментами радянського спадку документи і додаємо спрощення «на злобу дня» в дусі «війна все спише». Результат – відповідний», – говорить Олена Худякова.

Читайте також: Що не так з мобілізацією й чому замість «Віримо в ЗСУ» потрібне кредо «Сьогодні ти – ЗСУ, завтра – я»

«Мауглі» каже, що до дискусії з «оновлення» наказу №402 потрібно залучити профільних фахівців – онкологів, психіатрів та інших. 

«Не я маю коментувати перспективи людини з четвертою стадією раку, яку після операції і хіміотерапії повертають на службу, не рахуючись з її бажанням і психологічним станом», – розповідає Худякова про «перегиби на місцях». 

Вона цитує свого напарника, який є військовим лікарем (травматологом) стосовно Наказу №402 та інших нормативних актів:

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть ТЦК впливати на рішення ВЛК

«Мауглі» додає від себе, що зараз не лише доступ до меддопомоги, а і можливість отримати відпустку, виконувати задачі згідно зі спеціалізацією, на яку пішли місяці, іноді роки навчань – все залежить від везіння і людського фактору. 

«В підрозділи, де не принижують твою гідність, де все чітко з виплатами і ставленням, бійці повертаються після тяжких поранень і травм навіть на протезах. В той же час з деяких частин людину, яка віддала службі роки життя, в разі хвороби можуть викинути, як поламану іграшку, просто під час лікування. Чи висока мотивація буде після цього?» – питає Худякова. 

ZN.UA: «Чому так відбувається, на ваш погляд?»

«Поширене явище, коли люди з низькими морально-психологічними якостями, для яких їх посада і звання – не про відповідальність, а про спосіб реалізації часто нездорових амбіцій, ніяк не обмежені в самодурстві і цілком безкарні», – відповіла «Мауглі». 

Читайте також: На Одещині все керівництво районної ВЛК викрили на корупції

Усі українці хочуть перемоги. Проте всі, хто хотів піти добровольцем на фронт, уже пішли. Військові кажуть, що виснажені й потребують ротації. Однак ті, хто наразі залишився в тилу, замінювати їх не поспішають. А дехто намагається ухилитися від мобілізації всіма законними й не дуже шляхами. Чому це відбувається пише Алла Котляр у статті «Чому чоловіки бояться мобілізації і що з цим робити. Відповіді психолога» на ZN.UA.