UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія виступає за скасування Плану дій щодо членства в НАТО для України

«Але ми маємо бути реалістами», зазначив міністр оборони Воллес

НАТО має розглянути можливість скасувати вимогу щодо надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ) як частину її шляху до вступу в Альянс, заявив 29 червня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес.

«Я думаю, що ми повинні розглянути можливість відмови від Плану дій щодо членства. Але, звичайно, ми маємо бути реалістами і розуміти, що зараз в НАТО 31 член, і, як ви знаєте, ми всі повинні рухатися разом», – сказав Воллес на спільній прес-конференції зі своїм канадським колегою у Лондоні, передає Reuters.

Читайте також: Виявляється, "червоні лінії" Путіна гнучкіші, ніж здавалося. Час приймати Україну в НАТО? — Politico

Воллес сказав, що не може гарантувати досягнення згоди щодо цього кроку до саміту НАТО в Литві наступного місяця, але зазначив, що може бути можливим усунення інших бар'єрів на шляху України до членства в Альянсі.

Нагадаємо, про можливість відмовитися від Плану дій щодо членства відносно України заявляв мінстр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі. За його словами, якщо Україна пропустить цей етап, то стане в одну категорію з новим членом НАТО Фінляндією – на противагу Північній Македонії, яка виконувала ПДЧ 20 років.

Читайте також: Практична підтримка України та сюрприз: Столтенберг і Каллас інтригують за два тижні до саміту НАТО

Раніше POLITICO опитувало дипломатів країн-членів НАТО й більшість з них висловились за спрощення шляху України до Альянсу й скасування ПДЧ. Хоча представники деяких країн і висловили побоювання, що такий крок «ще більше розлютить Росію». 

Пізніше президент США Джо Байден заявив, що виступає проти спрощення вимог для України щодо членства в НАТО, «тому що вони повинні відповідати єдиним стандартам».