UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законодавці США звинуватили американські венчурні фонди у фінансуванні компаній, пов'язаних з армією Китаю

Спеціальний комітет Палати представників опублікував звіт.

П'ять американських венчурних фондів, серед яких GGV Capital, GSR Ventures, Qualcomm Ventures, Sequoia Capital China та Walden International вклали щонайменше три мільярди доларів у китайські технологічні компанії, які підтримують армію Пекіна та її репресії проти меншин у Сіньцзяні, йдеться у звіті Конгресу США. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Сі знає, що щось йде не так, але Сі лише погіршує ситуацію – The Economist про китайські фінанси

Спеціальний комітет Палати представників щодо Китаю на чолі з конгресменом-республіканцем Майком Галлахером опублікував звіт, закликавши адміністрацію президента США Джо Байдена обмежити американські інвестиції в китайські компанії, які потрапили під санкції Штатів через зв’язки з армією Пекіна або репресіями проти національних меншин. Також комітет закликав посилити нещодавні обмеження США на американські інвестиції в Китай, щоб охопити більше секторів.

“Статус-кво є неприйнятним. Десятиліття інвестицій, включаючи фінансування, передачу знань та інші нематеріальні вигоди від венчурних капіталовкладень США допомогли створити та зміцнити пріоритетні сектори КНР”, — йдеться у звіті.

У GGV Capital заявили, що до кінця березня компанія планує розділитися на дві незалежні фірми: GGV Capital U.S. і GGV Capital Asia, і наголосили, що дотримуються всіх законів і правил.

Керуючий директор GSR Ventures, відмовився від коментарів. Sequoia Capital China, тепер відома як HongShan, Walden International і Білий дім не відповіли на запити Reuters про коментарі. 

Представник Sequoia Capital заявив, що станом на 31 грудня 2023 року Sequoia Capital (займається венчурним бізнесом у США та Європі), HongShan (раніше відома як Sequoia China) і Peak XV (раніше відома як Sequoia India/SEA) є повністю незалежними фірмами із власними брендами.

"Sequoia Capital продовжує зосереджуватись на інвестуванні в технологічні компанії в США та Європі. Ми серйозно ставимося до питань національної безпеки США і завжди впроваджуємо процеси для забезпечення дотримання законодавства", - сказав представник компанії.

Посольство Китаю у Вашингтоні заявило, що використання національної безпеки та прав людини як приводу для обмеження американських інвестицій у Китай “підірве принцип вільної торгівлі та дестабілізує глобальні ланцюжки поставок”.

Читайте також: США та ЄС співпрацюватимуть над зменшенням залежності від Китаю в постачанні критично важливих мінералів — Bloomberg

Раніше повідомлялося, що США застосовують нові економічні інструменти, щоб уповільнити військову машину Китаю. У серпні минулого року Байден доручив Міністерству фінансів розробити правила, що забороняють американські інвестиції в організації, які можуть бути причетні до допомоги в розробці зброї наступного покоління для китайських військових.