UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вперше з 2022 року поговорили глави військових штабів США та Китаю – чому це важливо

У США підкреслили важливість діалогу «для зменшення ймовірності непорозумінь»

21 грудня новий глава Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун вперше поговорив із главою Об'єднаного штабу Центральної військової ради Китаю Лю Чженьлі. Розмова відбулась у телефонному режимі та є свідоцтвом про поступове відновлення зв’язків між військовими двох країн, які були припинені з серпня 2022 року – відколи тодішня спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі прилетіла на Тайвань. Останні переговори між американськими і китайськими колегами на такому рівні відбулися в липні 2022 року.

«Генерал Браун обговорив важливість спільної роботи з метою відповідального управління конкуренцією, уникнення прорахунків і підтримання відкритих і прямих каналів зв'язку. Генерал Браун підтвердив важливість участі Народно-визвольної армії Китаю в предметному діалозі для зменшення ймовірності непорозумінь», – йдеться у повідомленні Пентагону.

Читайте також: Після зустрічі Байдена та Сі Китай припинив небезпечні військові маневри — адмірал США

У Пентагоні неодноразово висловлювали занепокоєння з приводу відсутності комунікації китайського та американського військового керівництва. Американські чиновники спостерігають «все більш провокаційну і ризиковану поведінку з боку китайських військових». Пентагон повідомляє про різке зростання кількості «ризикованих і агресивних перехоплень Китаєм американських літаків», що діють у міжнародному повітряному просторі відповідно до міжнародного права. 

Згідно з останнім звітом про військову міць Китаю, США задокументували понад 180 примусових і ризикованих повітряних перехоплень американських літаків у регіоні в період між 2021 і 2023 роками. 

Читайте також: Сі заявив Байдену, що Пекін «возз'єднає» Тайвань з Китаєм

Нагадаємо, що президент США Джо Байден перед зустріччю з лідером Китаю Сі Цзіньпіном на саміті у Сан-Франциско зазначив, що його головною метою є відновлення нормальної комунікації між двома державами: «Мати можливість підняти телефонну трубку і поговорити один з одним в кризовій ситуації, а також мати можливість переконатися, що наші військові все ще підтримують контакт один з одним». До цього радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що головне питання порядку денного зустрічі Байдена та Сі – відновлення зв’язків між арміями США та Китаю для «уникнення прорахунків». 

Читайте також: Посол США у Китаї заявив, що «не відчуває оптимізму» щодо майбутнього

США й Китай занадто великі й важливі для всього світу, тому конфлікт між ними не може бути справою лише Вашингтона та Пекіна. За самітом лідерів двох найсильніших держав планети в Сан-Франциско у листопаді уважно стежили в усіх столицях світу. Які висновки можна зробити після нього і яким є його значення для України пояснює доцент інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка Віктор Константинов у статті «Зустріч Байдена та Сі: короткий перепочинок перед неминучою бурею» на ZN.UA.