UA / RU
Підтримати ZN.ua

В NYT розповіли про причину нещодавнього дзвінка міністра оборони Росії главі Пентагону

Новий глава Міноборони РФ ініціював розмову з Остіном на початку липня.

На початку цього місяця міністр оборони США Ллойд Остін отримав рідкісний запит: його російський колега хотів поговорити. Причиною дзвінка глави Міноборони РФ була “таємна операція”, яку Україна нібито готувала проти Росії, пише NYT.

Читайте також: Остін та Умєров поговорили по телефону: у Пентагоні розповіли подробиці

Остін зв'язався з новим міністром оборони Росії Андрєєм Бєлоусовим ще 25 червня, намагаючись тримати “лінії зв'язку відкритими”, як заявили в Пентагоні. Це була перша телефонна розмова між двома міністрами після того, як економіст Бєлоусов замінив на посаді Сєргєя Шойгу під час кадрових перестановок у Кремлі в травні.

За словами американських чиновників, уже 12 липня ініціатором розмови був Бєлоусов, який телефонував, щоб передати попередження: Москва нібито дізналася про підготовку “таємної операції” України проти Росії, проведення якої, на думку РФ, отримало “зелене світло” від США.

Бєлоусов запитав Остіна, чи відомо Пентагону про цю операцію і те, що вона може призвести до посилення напруженості між Москвою й Вашингтоном.

Представники Пентагону були здивовані такою заявою і не знали про жодні подібні змови. Але що б не розповів Бєлоусов, всі троє джерел NYT заявили, що США сприйняли  це досить серйозно. Американці зв'язалися з українцями й сказали: “Якщо ви думаєте зробити щось подібне, не робіть цього”.

Попри залежність України від США у військовій, розвідувальній та дипломатичній підтримці, українські посадовці не завжди повністю “прозорі” зі своїми американськими колегами щодо своїх військових операцій, особливо тих, які спрямовані проти російських об'єктів у тилу ворога. Ці операції розчарували американських посадовців, які вважають, що вони не тільки не покращили позиції України на полі бою, але й ризикують відштовхнути європейських союзників та розширити війну.

Подібні операції, які викликали занепокоєння США, включали, зокрема, удар по російській авіабазі в Криму, а також атаки безпілотників по об'єктах усередині Росії.

Попри заперечення Штатів, російські чиновники публічно стверджують, що такі удари не могли відбутися без схвалення й підтримки з боку США.

Досі незрозуміло, чи були плани щодо “таємної операції” реальними й неминучими, як і те, що ця операція могла б передбачати. Представники Пентагону і Білого дому відмовилися детально описати розмову, але наголосили на необхідності діалогу між сторонами.

“Під час розмови міністр (Остін - ред.) наголосив на важливості підтримки ліній зв'язку на тлі продовження війни Росії проти України”, - сказала журналістам прес-секретар Пентагону Сабріна Сінгх через кілька годин після розмови 12 липня.

Остін також попередив свого російського колегу не погрожувати американським військам у Європі на тлі зростання напруженості в Україні. США підвищили рівень бойової готовності на військових базах у Європі у відповідь на погрози з боку Кремля щодо використання Україною далекобійної зброї на російській території.

Представники Пентагону відмовилися повідомити, чи обговорював Остін це питання під час телефонної розмови зі своїм українським колегою.

Заява Міністерства оборони Росії після розмови 12 липня підтвердила, що ініціатором телефонного дзвінка був Бєлоусов: “обговорювалося питання запобігання загрозам безпеці та зниження ризиків можливої ескалації”. Але в офіційній заяві російського Міноборони не було жодної згадки про нібито “таємну операцію” України.

Українські офіційні особи відмовилися коментувати NYT це питання. Кремль також відмовився від коментарів для статті, а Міністерство оборони Росії не відповіло на запит видання про коментар.

Читайте також: Росія остерігається несподіванок на виборах у США, особливо можливої перемоги Камали Гарріс — WP

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Остін розмовляв з міністром оборони РФ лише п'ять разів, майже завжди з ініціативи Пентагону і часто метою дзвінків було уникнення прорахунків, які могли б призвести до ескалації.