UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США викрили жінку, яка допомагала російській еліті «відмивати» сотні мільйонів доларів

Проти Катєріни Ждановой запровадили санкції, що блокують її активи у США

Третього листопада Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США запровадило санкції щодо громадянки Росії Катєріни Ждановой, яка брала участь у відмиванні та переміщенні коштів за допомогою віртуальної валюти в інтересах російських еліт. Вона була однією з лазівок, які дозволяли Росії, її елітам, довіреним особам та олігархам використовувати віртуальну валюту для ухилення від міжнародних санкцій. 

«Через таких ключових посередників, як Жданова, російські еліти, групи вимагачів та інші незаконні суб'єкти намагалися обійти американські та міжнародні санкції, зокрема через зловживання віртуальною валютою», – заявив заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Брайан Нельсон, йдеться у повідомленні Мінфіну США. 

Читайте також: Родичі підсанкційного російського міністра продають нерухомість у Чехії

За даними американського Мінфіну, у березні 2022 року Жданова допомогла російському клієнту приховати джерело своїх статків, щоб перевести понад 2,3 мільйона доларів до Західної Європи через шахрайськи відкритий інвестиційний рахунок та купівлю нерухомості. Її послуги забезпечують доступ до західних фінансових ринків для російських громадян. 

Жданова використовує віртуальну валюту для полегшення великих транскордонних транзакцій. Вона також використовує організації, які не підпадають під контроль у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, такі як російська криптовалютна біржа Garantex.

Для переміщення коштів на міжнародному рівні Жданова, за даними Мінфіну США, використовує готівку та зв'язки з іншими міжнародними партнерами та організаціями, що займаються відмиванням грошей. Вона також використовує традиційний бізнес для збереження доступу до міжнародної фінансової системи, в тому числі через компанію з виробництва елітних годинників, яка має офіси по всьому світу. 

Читайте також: ЗМІ розкрили деталі нового пакету санкцій ЄС проти Росії

Жданова здійснює віртуальні валютні перекази від імені олігархів, які переїхали за кордон. В одному випадку російський олігарх звернувся до Жданової, щоб вона від його імені перевела понад 100 мільйонів доларів до Об'єднаних Арабських Еміратів. Крім того, Жданова сприяла наданню російським клієнтам послуг з отримання податкового резидентства в Об'єднаних Арабських Еміратах і, можливо, брала участь у приховуванні їхніх особистостей. 

За допомогою цієї послуги Жданова надавала клієнтам податкову резидентність Об'єднаних Арабських Еміратів, посвідчення особи в Об'єднаних Арабських Еміратах і банківський рахунок. Платежі нібито здійснювалися готівкою або віртуальною валютою, надходили на банківський рахунок у Дубаї, а потім переказувалися з нього на рахунки в іноземних банках на розсуд клієнта. Перевага цієї послуги полягала у створенні для клієнта джерела походження коштів, якими можна було б управляти з будь-якої точки світу без додаткових питань з боку міжнародних органів.  

Жданова також надавала послуги особам, пов'язаним з російським угрупованням вимагачів Ryuk. У 2021 році вона «відмила» понад 2,3 мільйона доларів США платежів ймовірних жертв компанії-здирника. 

Всі активи Жданової у США відтепер будуть заблоковані, як і будь-які транзакції, пов’язані з нею.  

Читайте також: Сліпа зона санкцій: ЄС імпортував з Росії «критичних металів» на 13 мільярдів євро – EUobserver

Нагадаємо, 2 листопада США запровадило санкції проти низки російських фізичних та юридичних осіб, серед яких опинилася сім’я конструктора російських дронів «Ланцет» Алєксандра Захарова. Також Штати запровадили нові санкції проти десятків фізичних та юридичних осіб у Китаї, Туреччині та Об’єднаних Арабських Еміратах, які причетні до виробництва російської зброї, яка використовується проти України. Американські чиновники назвали ці країни центрами експорту до Росії технологій та обладнання.