UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США китайського вченого можуть відправити на 25 років до в'язниці за незаконну діяльність у ролі іноземного агента

Оголошення вироку очікується наступного року, присяжні вже визнали затриманого винним. 

У США китайського вченого Ван Шуцзюня визнали винним у незаконній діяльності в ролі іноземного агента на території Штатів. Він збирав інформацію про нью-йоркських активістів, які підтримують демократію в Китаї, і ділився своїми висновками з Пекіном, повідомляє Reuters.

Читайте також: Китай кидає виклик Starlink: перші інтернет-супутники вже в космосі

Після тижневого судового розгляду у федеральному суді Брукліна присяжні визнали Вана винним за чотирма пунктами обвинувачення, зокрема в тому, що він діяв як іноземний агент, не повідомивши про це генерального прокурора США, а також у брехні американській владі. Йому може загрожувати до 25 років ув'язнення після винесення вироку 9 січня 2025 року.

Прокурори заявили, що Ван, який отримав громадянство США, видавав себе за запеклого противника керівної в Китаї Комуністичної партії, щоб завоювати довіру продемократичних активістів Гонконгу, прихильників незалежності Тайваню і борців за права уйгурів. Він фактично шпигував за активістами й ділився своїми висновками з чотирма представниками Міністерства державної безпеки Китаю.

"Обвинувальний висновок міг би стати сюжетом шпигунського роману, але докази приголомшливо реальні. Ван був готовий зрадити тих, хто його поважав і довіряв йому", - сказав федеральний прокурор Брукліна Бреон Мір. 

Вана, який емігрував до США в 1994 році, заарештували в березні 2022 року.

Адвокат Вана Закарі Маргуліс-Онума сказав, що його клієнт обговорював з представниками китайської розвідки продемократичний рух, аби заручитися їхньою підтримкою та сприяти соціальним змінам, а не діяв як агент.

Маргуліс-Онума додав, що поважає вердикт присяжних і буде вимагати винесення вироку, який позбавить Вана "агонії" ув'язнення.

"Йому 76 років. Він, безумовно, не хотів нікому заподіяти шкоди. Він провів своє життя у боротьбі з комуністичним режимом”, - заявив адвокат.

Американська прокуратура також висунула звинувачення чотирьом представникам китайської розвідки, які були ймовірними “кураторами” Вана. Вони, схоже, наразі перебувають у Китаї.

Читайте також: Суперництво з Китаєм ускладнює стратегію Байдена на Близькому Сході — Bloomberg

Останнім часом Міністерство юстиції США посилює боротьбу з тим, що воно називає "транснаціональними репресіями" з боку американських супротивників, як-от Китай та Іран. Йдеться, зокрема, про стеження, залякування, а в деяких випадках спроби репатріації або вбивства активістів, які виступають проти цих урядів.