UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Палаті представників США вже цього тижня можуть почати збір підписів для розгляду допомоги Україні в обхід спікера 

У Конгресі обговорюють можливість спеціальної процедури, щоб прискорити схвалення допомоги Києву.

Збір підписів за винесення законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю та іншим партнерам США на розгляд у Палаті представників Конгресу в обхід спікера можуть розпочати вже цього тижня, якщо сам спікер Майк Джонсон до того часу не поставить його на голосування. Про це сказав конгресмен-республіканець Браян Фіцпатрік у середу, 6 лютого, повідомляє “Голос Америки”.

Читайте також: В чому могла б полягати стратегія США щодо стримування Росії? — Foreign Affairs

Фіцпатрік застеріг, якщо Палата представників не дійде консенсусу щодо законопроєкту, альтернативою ризикує стати поразка України та слабкість безпеки на кордоні США.

“Ми не можемо допустити, щоб це сталося", - додав конгресмен.

Білий дім та частина законодавців у Палаті активізують заклики до Джонсона винести на голосування законопроєкт про допомогу Україні.

За словами Фіцпатріка, він  працює з офісом Джонсона, щоб подати законопроєкт на розгляд Палати через регулярні канали. Але якщо Джонсон відмовиться, то збір підписів за петицію про голосування в обхід спікера розпочнеться уже в п’ятницю, 8 березня. Конгресмен упевнений, що його ініціатива зможе отримати необхідних 218 підписів.

Читайте також: Палата представників США затвердила пакет витрат, щоб запобігти шатдауну

Сенат США після тривалої затримки, все-таки схвалив законопроєкт про допомогу Україні, однак документ повинні підтримати обидві палати Конгресу, щоб президент США зміг підписати його як закон. Але противники надання допомоги Україні в межах Республіканської партії є потужною фракцією в Палаті представників, де республіканці мають вузьку більшість. Колишній президент-республіканець Дональд Трамп, який має потужний вплив на свою партію, також виступає проти допомоги Києву. 

Читайте також: Адміністрація Байдена оцінює можливість використання коштів з фондів фінансування армії США для допомоги Україні — Bloomberg 

Джонсон блокував ухвалення законопроєкту, опинившись між широким колом республіканців, які підтримують допомогу Україні, і правою фракцією, яка рішуче виступає проти неї. Деякі республіканці в Палаті представників вже погрожували, що спробують усунути його з посади, якщо він поставить документ на голосування. 

У Конгресі обговорюють варіант спеціальної процедури про винесення законопроєкту з фінансування для України, Тайваню та інших партнерів США на голосування в Палаті в обхід спікера, щоб прискорити схвалення допомоги Києву.

Чи є надія на розблокування допомоги Україні та які ще існують варіанти підтримки від США? Перспективи подальшої допомоги не є радісними, але й не виглядають фатальними — вважає Олександр Хара і наводить аргументи в статті "Брудні ігрища навколо допомоги Україні. Що далі".