UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трампу пред'явили переглянуте обвинувачення у справі про підрив виборів

Трамп заявляє, що справа є політично мотивованою.

Колишньому президенту США Дональду Трампу загрожує перегляд федерального обвинувачення, пов'язаного з його ймовірними спробами скасувати результати виборів 2020 року. Це сталося після нещодавнього рішення Верховного суду США, який надав колишнім президентам широкий імунітет від кримінального переслідування за дії в межах їхніх конституційних повноважень.

Новий обвинувальний акт, отриманий командою Спеціального прокурора США Джека Сміта у Вашингтоні, зберігає початкові чотири звинувачення проти Трампа, але зміщує акцент на його роль як політичного кандидата, який прагне переобрання, а не як чинного президента, пише Reuters. Ці зміни у справі відбулися після рішення Верховного суду від 1 липня, який встановив, що Трамп принаймні імовірно має імунітет від кримінального переслідування за дії, які він вчинив, перебуваючи на посаді президента.

Читайте також: Дональда Трампа визнали винним у кримінальному злочині: чи може він бути президентом

Очікується, що окружний суддя США Таня Чуткан найближчими тижнями винесе рішення про те, які елементи справи можуть бути закриті на підставі рішення Верховного суду.

У відповідь на переглянутий обвинувальний акт Трамп опублікував заяву на своїй соціальній платформі Truth Social, стверджуючи, що рішення Верховного суду має призвести до закриття всієї справи. Він звинуватив Сміта в тому, що той «переписав ту саму справу, намагаючись обійти рішення Верховного суду». Юридична команда Трампа ще не надала офіційної відповіді.

Трамп, який не визнав себе винним за первинними звинуваченнями, продовжує стверджувати, що ця справа, як і інші, з якими він стикається, є політично мотивованою, щоб перешкодити йому повернутися на посаду президента.

Читайте також: Суддя закрила справу проти Трампа щодо неналежного зберігання секретних документів

Нагадаємо, кілька союзників Трампа, включаючи Марка Медоуза та Руді Джуліані,  5 січня 2026 року постануть перед судом за звинуваченнями у змові з метою підриву результатів президентських виборів в Арізоні у 2020 році.