UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп заявляє про можливе судове переслідування своїх політичних опонентів

У разі, якщо він стане президентом США.

Дональд Трамп заявив про те, що його політичні опоненти "дуже можливо" можуть зазнати кримінального переслідування після того, як він стане першим засудженим у кримінальному порядку колишнім президентом США. Про це він заявив під час інтерв’ю консервативному американському виданню Newsmax.

Трамп припускає, що це станеться, якщо він знову стане президентом.

“Це жахливий прецедент для нашої країни. Чи означає це, що наступний президент зробить це з ними? Це справді питання. Ви знаєте, це жахливий, жахливий шлях, яким вони ведуть нас, і цілком можливо, що це трапиться з ними”, – сказав він.

Минулого тижня Трамп був визнаний винним у фальсифікації ділових записів під час п'ятитижневого судового процесу в Нью-Йорку.

Колишній президент приховав платіж у розмірі 130 тисяч доларів зірці фільмів для дорослих Стормі Деніелс у рамках схеми “замовчування”, щоб приховати історії, які, на його думку, могли зашкодити його президентській кампанії у 2016 році.

Він неодноразово висловлював необґрунтовані претензії щодо кримінального провадження, бездоказово стверджуючи, що воно було сфальсифіковане. Однак  присяжні визнали його винним за всіма 34 пунктами висунутих йому звинувачень.

Читайте також: Дональда Трампа визнали винним у кримінальному злочині: чи може він бути президентом

Твердження про переслідування його політичних ворогів є постійною темою для Трампа під час кампанії напередодні виборів 5 листопада. Також експрезидент неодноразово піднімав ідею судового переслідування чинного президента Джо Байдена.

“Я призначу справжнього спеціального прокурора, щоб переслідувати найкорумпованішого президента в історії Америки, Джо Байдена, і переслідувати злочинну сім’ю Байденів”, – говорив Трамп у червні, лише через кілька годин після того, як йому були пред’явлені звинувачення у федеральному суді в Майамі через недбалість у поводженні із секретними документами після того, як він залишив Білий дім.

Нещодавній вердикт занурює Америку на незвідану територію. Після того, як присяжні в Нью-Йорку визнали Трампа винним, і він заявив, що оскаржуватиме вирок, йому загрожує термін позбавлення волі на чотири роки.

Читайте також: The Economist назвав Трампа найбільшою загрозою для світу

Однак інші засуджені за той самий злочин часто отримують менші терміни, штрафи або умовний термін.

Тим часом Трампу загрожують ще три кримінальні справи.

Йому пред'явлені звинувачення у зв'язку з нападом на Капітолій США та звинувачення у незаконному зберіганні секретних документів після відходу з Білого дому.

У Джорджії його звинувачують у злочинній змові з метою скасувати свою поразку в штаті на виборах 2020 року.

Але жодна з цих справ не має призначених дат судового розгляду, тому малоймовірно, що вони відбудуться до листопадових виборів.

Читайте також: Справа про втручання у вибори: у чому звинувачують Трампа і що йому загрожує

Крім того,  Трамп зіткнувся із двома цивільними позовами.

У травні 2023 року суд присяжних у цивільних справах у Нью-Йорку постановив, що він скоїв сексуальне насильство над письменницею Джин Керролл, а потім зганьбив її.

Йому було наказано сплатити їй дві суми: 5 мільйонів доларів і  83,3 мільйона доларів.

У лютому цього року суддя в Нью-Йорку оштрафував його на 354,9 мільйона доларів США за навмисне перебільшення його статків для отримання більш вигідних  умов банківських позик.