UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд над Трампом: присяжні у справі про гроші “за мовчання” завершили перший день обговорень

Обговорення закінчилися без винесення вердикту.

Присяжні у справі проти колишнього американського президента Дональда Трампа про гроші “за мовчання” у середу, 29 травня, завершили перший день обговорень за зачиненими дверима без винесення вердикту, повідомляє Reuters.

Читайте також: Суд над Трампом: захист та обвинувачення виступили з заключними аргументами

12 присяжних і шість їхніх заступників повинні повернутися до суду в четвер, 30 травня, щоб оцінити докази й свідчення, зібрані протягом п'яти тижнів судового процесу.

Незрозуміло, коли вони можуть винести вердикт.

Справа про гроші “за мовчання” ґрунтується на звинуваченнях у тому, що колишній президент США сфальсифікував записи своєї компанії, аби приховати справжню мету платежів порнозірці Стормі Деніелс на 130 тисяч доларів під час президентської кампанії 2016 року, щоб змусити її не розповідати про зв'язки з Трампом роками раніше.

Наприкінці дня присяжні попросили суддю Хуана Мерчана надати стенограми заяв двох свідків: колишнього адвоката Трампа Майкла Коена, який стверджує, що той давав йому вказівки сфальсифікувати фінансові документи, та колишнього видавця таблоїду National Enquirer Девіда Пекера, який розповів, що Трамп намагався приховати історії, які могли б зашкодити його виборчій кампанії.

Присяжні також попросили Мерчана повторити детальні інструкції, які він дав їм напередодні, аби вони могли керуватися ними під час обговорення.

Будь-який вердикт вимагає одностайної згоди всіх 12 присяжних. Якщо вони не зможуть вирішити свої розбіжності, суддя оголосить судовий процес таким, що не відбувся.

Читайте також: Більшість американців вважають Трампа винним у справі "гроші за мовчання" — опитування

Республіканець Трамп назвав цей суд спробою підірвати його прагнення відібрати Білий дім у президента-демократа Джо Байдена на виборах 5 листопада.

“Мати Тереза не змогла б подолати ці звинувачення. Все це сфальсифіковано”, - сказав він журналістам.

Мерчан попросив присяжних з особливою ретельністю поставитися до свідчень Коена, оскільки той був співучасником маніпуляцій із платежами, які лежать в основі цієї справи. Коен працював приватним адвокатом Трампа близько десяти років, поки вони не посварилися. Він засвідчив, що заплатив Деніелс 130 тисяч доларів з власної кишені, щоб вона не розповідала про нібито сексуальний контакт з Трампом, який, за її словами, відбувся за десять років до виборів 2016 року.

Коен заявив, що Трамп схвалив цю пропозицію і погодився після виборів на план відшкодування своєму колишньому адвокату у вигляді щомісячних платежів, замаскованих під оплату за юридичні послуги.

Адвокати Трампа стверджують, що присяжні не можуть покладатися на свідчення Коена, адже він засуджений злочинець з широким послужним списком брехні.

Прокурори наголошують, що голосові повідомлення, електронні листи та інші докази підтверджують заяви Коена. Вони кажуть, що виплата Деніелс грошей “за мовчання”  могла сприяти перемозі Трампа у 2016 році над суперницею від демократів Гілларі Клінтон, оскільки це дозволило уникнути появи несприятливої історії в пресі.

Обвинувальний вирок не завадить Трампу балотуватися, так само, як і не завадить йому обійняти посаду президента в разі перемоги.

Але опитування Reuters/Ipsos показало, що обвинувальний вирок може коштувати йому підтримки серед незалежних і деяких республіканських виборців.

Трампу загрожує до чотирьох років ув'язнення, якщо його визнають винним. Водночас, зазвичай у випадку таких звинувачень, які пред'явлені Трампу, визнані винними частіше отримують штраф або умовний термін.

Вердикт про невинуватість усунув би серйозний юридичний бар'єр, звільнивши Трампа від необхідності “жонглювати” відвіданням судових засідань і проведенням заходів передвиборчої кампанії. 

Якщо Трампа визнають винним, він, як очікується, подасть апеляцію. Проти колишнього президента США порушено ще три кримінальні справи, але вони, швидше за все,  не дійдуть до суду до виборів у листопаді.

Представники кампанії Байдена кажуть, що будь-який вердикт суттєво не змінить динаміку виборів.

Читайте також: Трамп заявив, що бомбив би Москву, якби РФ напала на Україну за його президентства ‒ WP

Про те, чого очікувати Україні й світу в разі нового “пришестя” Дональда Трампа, розмірковував колишній посол України у США та Франції Олег Шамшур.