UA / RU
Підтримати ZN.ua

США запровадили санкції проти «АвтоВАЗу», «Москвича» та більше сотні російських компаній

Санкції спрямовані проти російської еліти, промислової бази, фінансових установ та постачальників технологій

14 вересня США оголосили про великий санкційний пакет проти російських олігархів та підприємств – невдовзі після продовження дії антиросійських санкції Євросоюзу.  

«Сьогоднішніми санкціями Сполучені Штати продовжують нашу невпинну роботу, спрямовану на те, щоб перекрити російські ланцюги військових поставок і позбавити [президента РФ Владіміра] Путіна обладнання, технологій та послуг, необхідних йому для ведення варварської війни проти України», – заявила міністр фінансів США Джанет Єллен, йдеться у повідомленні американського міністерства фінансів. 

За її словами, цей пакет санкцій має дати зрозуміти, що всі, хто отримує вигоду від «близькості до Кремля», «будуть притягнуті до відповідальності». Сьогоднішній крок США, на думку Єллен, має продемонструвати «нашу глобальність у накладенні серйозних штрафів на путінських олігархів».

Читайте також: США вводять нові санкції проти причетних до викрадення і русифікації українських дітей

Загалом до санкційних списків додано 24 людини та більше 140 компаній. 

Серед російських компаній, що потрапили під санкції – автомобільні підприємства «АвтоВАЗ» та «Москвич». 

Мінфін США визначив російські підприємства, які безпосередньо сприяють війні Росії проти України, виробляючи військову продукцію:


Також мінфін США визначив мережу компаній з Фінляндії, яка спеціалізується на доставці іноземної електроніки кінцевим користувачам в Росії. Фінські логістичні фірми Siberica і Luminor відправляли до Росії широкий спектр електроніки, в тому числі камери для БПЛА, високоефективні оптичні фільтри і літієві батареї. Громадянин Франції Габріель Темін є власником, керуючим директором і членом ради директорів Siberica, а громадянка Естонії Катрін Естер Темін є заступником члена ради директорів Siberica. Наступні російські компанії здійснювали імпорт безпосередньо від Luminor: 

Читайте також: NYT: Росія обійшла санкції і тепер виробляє більше ракет, ніж до вторгнення в Україну

Нещодавно у мінфіні РФ заявили, що країни Заходу не зважаться на подальше посилення санкцій проти Росії, у тому числі не підуть на масову конфіскацію заморожених російських активів за кордоном. 

Нагадаємо, що серед підприємств, які потрапили під нові санкції США – п’ять турецьких компаній, що допомагали Росії обходити санкції у питаннях постачання електронних компонентів для зброї, вимірювальної апаратури, а також послуг з ремонту суден.