UA / RU
Підтримати ZN.ua

США ухвалять більш агресивну стратегію щодо ядерної зброї

Штати досі не полишають надії посадити за стіл перемовин Росію та Китай.

У п'ятницю адміністрація Байдена оголосить про свій намір прийняти більш агресивну стратегію щодо ядерної зброї після того, як Китай і Росія відкинули спроби США обговорити питання контролю над озброєннями, пише Semafor.

«США вважають, що їм необхідно прийняти більш конкурентний підхід до нерозповсюдження і контролю над озброєнням у світлі зростаючої глобальної напруженості, а також внести певні корективи в нашу позицію і можливості», - сказав виданню високопоставлений представник адміністрації.

Очікується, що Пранай Вадді з Ради національної безпеки окреслить новий напрямок на конференції з контролю над озброєннями в п'ятницю.

На цій же зустрічі минулого року радник з національної безпеки Джейк Салліван оголосив, що США готові обговорювати контроль над озброєннями з Китаєм і Росією «без попередніх умов». Однак Пекін і Москва фактично відкинули ці пропозиції, що змусило США змінити свій підхід, сказав чиновник.

Читайте також: Путін призупинив участь у договорі СНО: що це за угода і що вона передбачає?

Адміністрація все ще сподівається посадити своїх геополітичних суперників за стіл переговорів, але хоче продемонструвати, що відмова від переговорів матиме наслідки, додав чиновник.

«Росія і Китай зіткнуться із погіршенням безпекового середовища, якщо вони продовжуватимуть відмовлятися від переговорів», - сказав він.

Хоча про конкретику щодо майбутніх змін у політиці відомо небагато, співрозмовник зазначив, що дедалі більш жорстке мислення адміністрації відображається в рішеннях про розробку нової ядерної гравітаційної бомби і зусиллях щодо продовження терміну служби деяких атомних підводних човнів класу «Огайо».

За його словами, адміністрація також розглядає можливість подальшого розвитку ядерних сил США в умовах зростаючої ядерної загрози і працює над тим, щоб забезпечити ключових союзників можливостями для завдання ударів на великі відстані і засобами спостереження, необхідними для самозахисту.

Читайте також: Німці обговорюють немислиме — чи потрібна їм ядерна зброя? — The Wall Street Journal

Білий дім також починає закладати основу для ключових ядерних питань, з якими зіткнеться Байден у разі свого переобрання. Хоча США і Росія залишаються юридично пов'язаними новим Договором СНО, угода, що обмежує два найбільші ядерні арсенали світу, закінчується в 2026 році.

«Якщо Байдена буде обрано на  другий термін, ключовим питанням для нашої адміністрації буде те, як ми підійдемо до цієї дати, 6 лютого 2026 року», - сказав чиновник.