UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та Китай створюють робочі групи для обговорення економічних і фінансових питань — Bloomberg

Групи будуть регулярно зустрічатися на рівні заступників міністрів.

США та Китай створюють дві робочі групи для обговорення економічних і фінансових питань, що є новою ознакою відлиги у відносинах між найбільшими економіками світу. Про це повідомляє Bloomberg.

“Групи забезпечать постійні структуровані канали для відвертих і предметних дискусій з питань економічної та фінансової політики, а також для обміну інформацією про макроекономічні та фінансові події", - йдеться в заяві Міністерства фінансів США.

Читайте також: Немає доказів того, що Китай може виробляти передові мікросхеми "у великих масштабах" —  міністр торгівлі США

Зустрічі відбуватимуться на регулярній основі на рівні заступників міністрів, які звітуватимуть перед міністром фінансів США Джанет Йеллен і віце-прем'єром Китаю Хе Ліфенгом.

Ця структура є значно менш широкою, ніж двосторонні форуми на початку цього століття, коли в них брали участь багато членів кабінету міністрів і вони охоплювали широкий спектр питань.

Ця заява з'явилася після низки візитів до Китаю високопосадовців США, які, як видається, дещо допомогли стабілізувати відносини. Напруженість у відносинах між Вашингтоном і Пекіном зросла через низку питань, зокрема, експортний контроль США, минулорічний візит тодішнього спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань та виявлення китайської шпигунської повітряної кулі над США.

Читайте також: Німецькі інвестиції в Китай знизилися у першому півріччі після рекордного максимуму — Reuters

Створення двох груп також знаменує відновлення регулярного економічного діалогу між двома країнами вперше з 2018 року, коли адміністрація колишнього президента США Дональда Трампа відмовилася від структурованої взаємодії. Міністр торгівлі США Джина Раймондо також створила нову робочу групу з комерційних питань під час свого серпневого візиту до Китаю та організувала регулярну зустріч для обговорення питань експортного контролю.

Вашингтон і Пекін домовилися про створення цих груп під час липневого візиту Єллен до Пекіна, повідомив високопоставлений чиновник Мінфіну, додавши, що групи допоможуть кожній стороні пояснити свої дії і дозволять США порушувати проблеми і наполягати на їх вирішенні. Вони також обговорюватимуть питання, починаючи від реструктуризації боргів країн, що розвиваються, і закінчуючи темами, що охоплюють регулювання і стабільність.

"Життєво важливо, щоб ми говорили, особливо коли ми не згодні. Ці робочі групи слугуватимуть важливими форумами для донесення інтересів і занепокоєнь Америки, сприятимуть здоровій економічній конкуренції між нашими двома країнами з рівними умовами для американських робітників і бізнесу, а також просуватимуть співпрацю у вирішенні глобальних проблем", - сказала Єллен.

Ще однією ознакою того, що обидві сторони намагаються послабити напруженість, є те, що радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван і міністр закордонних справ Китаю Ван І нещодавно обговорили можливу зустріч між Сі Цзіньпіном і Джо Байденом, зокрема, на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско в листопаді.

Читайте також: Єврокомісар із питань торгівлі відвідає Китай на тлі напруги в економічних зв’язках — Reuters

Адміністрація Байдена намагалася зменшити напруженість, відправивши до Пекіна низку офіційних осіб, зокрема Блінкена в червні та міністра торгівлі Джину Раймондо наприкінці серпня. Переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена в Пекіні від початку не передбачали нормалізації відносин і примирення сторін. По суті, конфлікт уже ввійшов у ту фазу, коли залишитися може тільки один переможець, і компроміс в інтересах обох сторін просто неможливий. То навіщо глава Держдепу літав до Пекіна? Про те, «Чого Блінкену вдалося домогтися в Китаї та що це означає для України» — у статті Віктора Константинова.