UA / RU
Підтримати ZN.ua

США схвалили продаж зброї Тайваню на 619 мільйонів доларів на тлі посилення тиску Китаю

Тайвань повідомив про активізацію військово-повітряних сил Китаю поблизу острова.

Сполучені Штати схвалили потенційний продаж Тайваню нового озброєння на суму 619 мільйонів доларів, включаючи ракети для його флоту F-16, оскільки острів повідомляє про активність китайських військово-повітряних сил поблизу, пише Reuters.

Продаж зброї, ймовірно, ще більше погіршить і без того напружені відносини між Вашингтоном і Пекіном, який неодноразово вимагав припинити такі угоди, розглядаючи їх як необґрунтовану підтримку Тайваню, який Китай вважає своєю територією.

Пентагон заявив у середу, 1 березня, що Державний департамент США схвалив потенційний продаж Тайваню озброєнь і обладнання, яке включає 200 зенітних ракет середньої дальності AMRAAM і 100 ракет AGM-88B HARM, здатних знищувати наземні радіолокаційні станції.

«Запропонований продаж сприятиме підвищенню спроможності одержувача забезпечити захист свого повітряного простору, регіональну безпеку і оперативну сумісність зі Сполученими Штатами», - йдеться в заяві Міноборони США.

Міністерство оборони Тайваню наголосило, що ракети допоможуть ефективно захищати повітряний простір від загроз і провокацій з боку Китаю і зміцнять оборонні запаси.

Основними підрядниками є компанії Raytheon Technologies (RTX.N) і Lockheed Martin (LMT.N). Китай раніше запровадив санкції проти цих компаній за продаж зброї Тайваню.

Протягом останніх трьох років Тайвань скаржиться на посилення військової активності Китаю поблизу острова.

У четвер, 2 березня, Тайвань повідомив про другий день вторгнень китайських військово-повітряних сил у зону ідентифікації протиповітряної оборони острова. Міністерство оборони Тайваню заявило, що за останні 24 години зафіксувало 21 літак Китаю.

Пекін наголошує, що його дії в цій зоні є виправданими, оскільки він прагне захистити свою територіальну цілісність і застерегти США від «змови» з Тайванем.

Міністерство оборони Тайваню повідомило, що літаки, 17 винищувачів J-10 і чотири винищувачі J-16, залетіли в південно-західний кут зони ідентифікації протиповітряної оборони острова.

J-10, старіша модель, яка надійшла на озброєння два десятиліття тому, пролетіла ближче до китайського узбережжя, ніж до тайванського, в той час як J-16, набагато новіший і досконаліший винищувач, пролетів на північний схід від контрольованих Тайванем островів Пратас.

Слабо захищені острови Пратас розташовані у верхній частині Південно-Китайського моря, і багато китайських літаків пролітають неподалік.

Тайванські збройні сили стежили за ситуацією, в тому числі піднімали в повітря свої літаки, використовуючи звичайні формулювання для відповіді на подібні китайські вторгнення.

Китай не коментує нещодавні дії поблизу Тайваню. У січні Пекін заявив, що провів бойові навчання навколо острова, щоб «рішуче протистояти провокаційним діям зовнішніх і сепаратистських сил, які виступають за незалежність Тайваню».

Уряд Тайваню неодноразово пропонував переговори з Китаєм, але заявляє, що острів захистить себе в разі нападу і що тільки тайванський народ може вирішувати своє майбутнє.

Читайте також: Китай робить висновки з російського вторгнення в Україну — міністр оборони Тайваню  

Раніше повідомлялося, що поки триває війна РФ проти України, Сполучені Штати роблять більше, ніж просто підтримують свого союзника. Вони аналізують уроки «з прицілом» на можливе зіткнення з Китаєм через Тайвань.

Голова Командування повітряної мобільності ВПС США генерал Майк Мініхан вважає, що війна між Китаєм і Сполученими Штатами може початися вже через два роки.