UA / RU
Підтримати ZN.ua

США попередили союзників, що Росія може запустити ядерну зброю в космос у 2024 році – Bloomberg

Зброя призначена для знищення супутників

Сполучені Штати повідомили союзників, що Росія може розгорнути ядерну зброю для знищення супутників або макет боєголовки в космосі вже цього року. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на людей, знайомих з цим питанням.

Те, що Росія розробляє потенціал для виведення з ладу супутників за допомогою ядерної зброї підтвердили минулого тижня у Білому домі, але, за словами координатора Ради нацбезпеки США Джона Кірбі, йшлося про віддалену загрозу, яку собою являє протисупутникова програма РФ. 

Читайте також: Росія просувається у розробці ядерної космічної зброї, здатної знищувати супутники – CNN

На сьогоднішній день, за оцінками експертів, на яких посилається Bloomberg, Росія не планує запускати орбітальну зброю. Однак існує ризик аварії, і ядерний вибух потенційно може вразити близько третини супутників і завдати шкоди системам зв'язку на Землі, кажуть вони. 

Вплив будь-якого вибуху залежатиме від розміру боєголовки, і наслідки не обов'язково означатимуть знищення супутників, але можуть призвести до збоїв, які потребуватимуть виправлення помилок, за словами людини, знайомої з космічною зброєю.

Станом на квітень минулого року, за даними Управління ООН з питань космічного простору, на орбіті Землі перебувало майже 7800 діючих супутників.

Читайте також: Президент Фінляндії: Китай та Глобальний Південь змусили Путіна припинити свої ядерні погрози

Ще одним фактором, який визначатиме потенційні радіоактивні опади, є висота, на якій стався вибух. Більшість комерційних супутників знаходяться на низькій навколоземній орбіті, на відстані менше 2 тис кілометрів від поверхні.

Експерти раніше повідомляли агентству Bloomberg, що пошкодження від вибуху ядерної зброї на низькій навколоземній орбіті може «підсмажити» супутники на сотні кілометрів, а радіація, що утвориться, може спричинити кумулятивну шкоду супутникам, які проходять через уражений регіон, протягом місяців. Електроніка на космічних апаратах також ризикує вийти з ладу в результаті вибуху.

Читайте також: Лукашенко знову пригрозив ворогам та згадав про ядерну зброю  

Нагадаємо, у Білому домі сподіваються, що Китай та Індія вплинуть на Путіна й не дадуть розмістити ядерну зброю у космосі.