UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спікер Палати представників прокоментував першу зустріч віч-на-віч із Зеленським

Майк Джонсон продовжує наполягати на виділенні допомоги Україні після вирішення питання кордону США з Мексикою

Спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що 12 грудня мав «хорошу» першу зустріч з президентом України Володимиром Зеленським, який перебуває у Вашингтоні та спілкується із американською політичною елітою. Джонсон заявив, що після зустрічі віч-на-віч він залишився твердим у своїй позиції, що США повинні спочатку вирішити питання кордону, перш ніж просуватися в питанні законопроекту про допомогу Україні та іншим союзникам.

«З самого початку, коли мені вручили молоток [обрали спікером], нам потрібна була ясність щодо того, що ми робимо в Україні і як ми будемо здійснювати належний нагляд за витрачанням дорогоцінних доларів платників податків, і нам потрібні були трансформаційні зміни на кордоні. Поки що ми не отримали ні того, ні іншого», – сказав Джонсон, назвавши кордон «абсолютною катастрофою», передає CNN.

Читайте також: Незважаючи на візит Зеленського, законопроект про допомогу США навряд чи буде ухвалений цього року – Bloomberg

Спікер додав, що «першою умовою будь-якого пакету додаткових витрат на національну безпеку є наша власна національна безпека» й наполягав на тому, що Білий дім не зміг сформулювати чітку стратегію, яка допоможе Україні перемогти, і розкритикував Сенат за «бездіяльність».

Він не відповів на жодне запитання журналістів після приблизно 30-хвилинної зустрічі із Зеленським.

Читайте також: Зеленський в Ліліпутії: чому раптом США і Європа здаються дрібними, а Путін і Сі Цзіньпін схожі на велетнів - Politico

Нагадаємо, що сенатор-республіканець Рон Джонсон сказав, що Зеленський попередив їх, що Україна не відмовиться від боротьби. А якщо підтримка зменшиться – боротьба перетвориться на партизанську війну. Виступаючи у Національному університеті оборони США у Вашингтоні Зеленський заявив, що важливо, аби «політика не зрадила солдатів». 

На початку листопада видання The HILL заявило, що Джонсон може затримати ухвалення пакету допомоги Україні на кілька місяців.