UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Гаваях спалахнули лісові пожежі, є загиблі та руйнування 

Ситуація на Гаваях нагадала картини спустошення в інших частинах світу цього літа внаслідок лісових пожеж.

© скриншот видео Youtube
© скриншот видео Youtube
© скриншот видео Youtube
© скриншот видео Youtube

На гавайському острові Мауї спалахнули лісові пожежі, які спустошили більшу частину курортного міста Лахайна, змусивши тисячі людей евакуюватися, а деякі кидалися в океан, рятуючись від диму і полум'я. На жаль, внаслідок пожеж є загиблі, повідомляє Reuters.

Кілька районів згоріли дотла, оскільки західна частина острова була майже відрізана, і лише одна автомагістраль була відкрита. Пошкоджено або зруйновано близько 271 будівлі. За даними Reuters, загинули щонайменше шестеро людей. Згодом CNN повідомив про 36 загиблих. 

"Ми щойно пережили найгіршу катастрофу, яку я коли-небудь бачив. Це схоже на апокаліпсис", - сказав житель міста Мейсон Джарві.

Оскільки пожежники боролися з трьома великими пожежами, західна частина Мауї була закрита для всіх, окрім рятувальників та евакуйованих.

Читайте також: Спеціальний представник США з питань клімату прибув до Китаю — FT

Щонайменше чотири тисячі туристів намагалися покинути західну частину Мауї, повідомив Ед Сніффен з Департаменту транспорту Гаваїв. За його словами, хоча щонайменше 16 доріг були закриті, аеропорт Мауї працював у повному обсязі, а авіакомпанії знижували тарифи і пропонували відстрочки, щоб вивезти людей з острова. 

Евакуйовані в паніці люди публікували в соціальних мережах фотографії, на яких видно хмари диму, що клубочаться над колись ідилічними пляжами і пальмами.

Деякі люди були змушені стрибати в океан, рятуючись від диму і вогню, що змусило Берегову охорону США рятувати їх. Чиновники заявили, що вони вивчають повідомлення свідків про людей, які опинилися в пастці у своїх автомобілях.

Щонайменше 20 людей отримали серйозні опіки. За словами віце-губернатора Сильвії Люк, евакуація була ускладнена відключенням електроенергії і перебоями в роботі мобільного зв'язку, оскільки зв'язок із західною частиною Мауї був доступний тільки через супутник. 

Білий дім опублікував повідомлення зі співчуттям від президента США Джо Байдена, який високо оцінив роботу пожежників і наказав "задіяти всі наявні на островах федеральні ресурси для допомоги в ліквідації наслідків".

Національна метеорологічна служба повідомила, що пожежі могли бути спричинені поєднанням сухої рослинності, сильного вітру і низької вологості.  Швидкому поширенню вогню сприяє сильний вітер від урагану «Дора», який вирує над Тихим океаном за сотні кілометрів на південь від островів.

Читайте також: У Туреччині спалахнула масштабна пожежа у курортному районі

Ситуація на Гаваях нагадала картини спустошення в інших частинах світу цього літа, коли лісові пожежі, викликані рекордною спекою, змусили евакуювати десятки тисяч людей в Греції, Іспанії, Португалії та інших частинах Європи. Також від незвично сильних пожеж постраждала західна Канада.

Вчені стверджують, що зміна клімату, спричинена використанням викопного палива, збільшує частоту та інтенсивність таких екстремальних погодних явищ, і вже давно попереджають, що урядовці повинні скоротити шкідливі викиди, щоб запобігти кліматичній катастрофі.