UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай відмовив США у зустрічі на рівні міністрів оборони

Вашингтон планував провести її на форумі з питань безпеки в Сінгапурі.

Китай відхилив прохання США про зустріч між керівниками оборонних відомств на полях щорічного форуму з питань безпеки в Сінгапурі, який відбудеться найближчими вихідними, повідомив Пентагон.

«Вночі КНР повідомила США, що вони відхилили запрошення міністра Остіна зустрітися з міністром національної оборони КНР Лі Шанфу в Сінгапурі цього тижня. Департамент твердо вірить у важливість підтримки відкритих ліній зв’язку між військовими Вашингтона і Пекіна, щоб гарантувати, що конкуренція не переросте у конфлікт», — йдеться в заяві Пентагону. 

Як пише The Wall Street Journal, рішення Китаю було прийняте після тижневих зусиль США забезпечити зустріч, зокрема і офіційного листа Остіна до Лі. 

Відмова Китаю від зустрічі може викликати занепокоєння серед союзників у Південно-Східній Азії, які нервують через те, що вони затиснуті між двома державами, попередили деякі офіційні особи США. 

«У нас було багато труднощів з точки зору того, коли ми пропонували телефонні дзвінки, зустрічі, діалоги, незалежно від того, чи йдеться про міністра, або про інших вищих лідерів оборони США», — заявив минулого тижня Елі Ратнер, помічник міністра оборони з безпеки Індійсько-Тихоокеанського регіону.

Напруга у відносинах між Пекіном і Вашингтоном зросла у лютому, після того, як США збили китайський аеростат спостереження, застерегли Пекін від озброєння Росії у війні в Україні та дозволили президенту Тайваню візит в США

Раніше цього місяця радник з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся зі своїм китайським колегою у Відні. Міністр торгівлі Джина Раймондо також зустрілася зі своїм китайським колегою Ван Вентао. Це була перша зустріч на рівні кабінету міністрів у Вашингтоні між двома країнами за часів адміністрації Байдена.

Міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган зустрівся з послом США Ніколасом Бернсом у Пекіні та виступив із суворим посланням щодо Тайваню, звинувативши США у підриві «важко здобутого позитивного імпульсу американо-китайських відносин».

Читайте також: Путін зустрівся з міністром оборони Китаю в Москві - ЗМІ

«Рішення Китаю зустрітися з деякими високопосадовцями США, але не Остіна з Лі, виглядає стратегічним вибором», — вважає Зак Купер , старший науковий співробітник Американського інституту підприємництва, консервативного аналітичного центру.

Адміністрація Байдена заявила, що хоче «відкритих ліній зв’язку» з Пекіном, але водночас не знімає накладених у 2018 році на Лі санкцій через те, що він, перебуваючи на посаді голови Департаменту розвитку обладнання китайської армії, схвалив придбання російських реактивних винищувачів і ракет. Цього року він став міністром оборони.