UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єллен заявила, що США і Китай повинні вирішувати економічні проблеми "напряму”

Глава Мінфіну США бачить "широкий простір" для торгівлі та інвестиційної взаємодії.

Міністр фінансів США Джанет Єллен під час візиту в Пекін заявила, що Штати і Китай повинні контактувати "напряму" щодо конкретних економічних проблем, підтвердивши необхідність поліпшення комунікації між двома сторонами. Про це повідомляє Bloomberg.

Пекін і Вашингтон можуть приймати кращі рішення для зміцнення своїх економік, якщо тісно спілкуватимуться і обмінюватимуться думками щодо різних викликів на тлі складних глобальних економічних перспектив, сказала Єллен віцепрем'єру Китаю, відповідальному за економічну політику, Хе Ліфену.

Читайте також: США виступають проти нових експортних обмежень Китаю, будуть консультуватися з союзниками — Міністерство торгівлі   

"Я переконана, що широкий спектр наших економік може взаємодіяти у спосіб, який не буде суперечливим для обох урядів. Той факт, що, попри нещодавню напруженість, ми встановили рекорд двосторонньої торгівлі у 2022 році, свідчить про те, що у наших компаній є достатньо можливостей для участі в торгівлі та інвестиціях", - заявила вона.

Попри все більш ворожі відносини між Китаєм і США, Єллен часто стверджувала, що обидві країни, як дві найбільші економіки світу, зобов'язані співпрацювати у вирішенні основних глобальних проблем, включаючи зміну клімату і боргову кризу в бідніших країнах.

Єллен прибула до Пекіна з метою послабити напруженість між США та Китаєм, хоча очікування щодо її візиту невисокі, оскільки офіційні особи з обох сторін визнають, що захист інтересів національної безпеки зараз переважає над поглибленням економічних зв'язків.

Довгоочікувана поїздка Єллен відбувається через кілька тижнів після візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена, який зустрівся з лідером Китаю Сі Цзіньпіном і заявив, що взаємне суперництво не повинно перерости у конфлікт на тлі заморожування переговорів між їхніми військовими.  

Обидва візити вважаються критично важливими для поліпшення комунікації між країнами після того, як американські військові збили шпигунську повітряну кулю Китаю над Сполученими Штатами.

Читайте також: Міністр фінансів США, перебуваючи у Китаї, закликала КНР до «здорової конкуренції»

Переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена в Пекіні від початку не передбачали нормалізації відносин і примирення сторін. По суті, конфлікт уже ввійшов у ту фазу, коли залишитися може тільки один переможець, і компроміс в інтересах обох сторін просто неможливий. То навіщо глава Держдепу літав до Пекіна? Про те, «Чого Блінкену вдалося домогтися в Китаї та що це означає для України» — у статті Віктора Константинова.