UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Мінфіну США зустрілася з прем'єром В'єтнаму: що обговорювали 

Єллен назвала В'єтнам "ключовим партнером" у регіоні.  

Міністр фінансів США Джанет Єллен зустрілася в четвер, 20 липня, з прем'єр-міністром В'єтнаму Фам Мінь Чінем, щоб сприяти розвитку торговельних зв'язків у межах зусиль адміністрації Джо Байдена, спрямованих на реформування глобальних ланцюгів поставок і скорочення залежності Штатів від Китаю. Про це пише Bloomberg.

Єллен перебуває у В'єтнамі після участі у зустрічі міністрів фінансів G20 в Індії на початку цього тижня. Обидві країни мають важливе значення для США, щоб зменшити залежність від кількох держав у постачанні критично важливих компонентів і товарів, одночасно захищаючи свою економіку від геополітичних ризиків.

"Сполучені Штати вважають В'єтнам ключовим партнером у просуванні вільного і відкритого Індо-Тихоокеанського регіону. Поглиблення наших економічних і безпекових зв'язків із В'єтнамом у найближчі місяці і роки є пріоритетом для нашої адміністрації", - сказала Єллен. 

Читайте також: США розглядають нові можливості для уповільнення потоку чіпів до Китаю — Reuters 

США нормалізували торговельні відносини зі своїм колишнім ворогом у 2007 році, більш ніж через три десятиліття після закінчення війни у В'єтнамі. Торгівля зростала, але значно прискорилася після того, як Вашингтон запровадив низку тарифів на китайські товари за часів адміністрації Дональда Трампа у 2018 році.

З того року імпорт з В'єтнаму майже потроївся до 127 мільярдів доларів у 2022 році.

Держсекретар Ентоні Блінкен і віцепрезидент Камала Харріс також відвідували В'єтнам, але поїздка Єллен представляє більш суттєві зусилля США щодо поглиблення економічних відносин із країною, вважає директор Центру міжнародного розвитку Університету Дьюка Едмунд Малескі.

"Я б не розглядав це як символізм. Це означає, що відбуваються реальні, справжні речі”, - сказав він. 

В'єтнам, як і більшість країн Південно-Східної Азії, зберігає нейтралітет на тлі зростання напруги між США і Китаєм, а політичні лідери підкреслюють зовнішню політику незалежності і "опори на власні сили". Вашингтон, зі свого боку, підкреслив, що торгівля та енергетичний перехід є потенційними сферами співпраці між двома країнами.

У четвер Єллен також зустрілася з головою центрального банку В'єтнаму. У п'ятницю, 21 липня, вона зустрінеться з міністром фінансів Хо Дук Фоком.

Читайте також: Китай попередив Вашингтон про відповідь, якщо США запровадять нові обмеження у сфері технологій 

Попри те, що США є найбільшим експортним ринком В'єтнаму, наразі вони належать до третього рівня дипломатичних партнерів Ханоя. До вищого рівня належать Китай, Росія, Індія та Південна Корея, тоді як до другого рівня, до якого Вашингтон хоче приєднатися, входять європейські країни та Японія.