UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джей Ді Венс і його заяви про Україну: що відомо про кандидата у віцепрезиденти США від Трампа

У політика є низка антиукраїнських висловлювань.

Кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп обрав своїм кандидатом у віцепрезиденти США сенатора від штату Огайо Джеймса Девіда Венса. Він один із тих республіканців, які вимагали від Білого дому припинити військову та фінансову допомогу Україні, а також вважає, що Київ має поступитися частиною територій на користь Росії.

Ще у 2016 році Венс говорив, що не любить Трампа і навіть називав його «американським Гітлером», однак згодом змінив свою риторику і перетворився на його близького соратника.

Венс виріс у Джексоні, штат Кентуккі, та Мідлтауні в Огайо. Він описав своє дитинство, поглинуте бідністю та знущаннями, у мемуарах «Сільська елегія» (Hillbilly Elegy), що стали бестселером. Мати Венса боролася з наркозалежністю, тож багато років свого дитинства він провів з бабусею.

Після закінчення середньої школи майбутній політик вступив до Корпусу морської піхоти і служив морським піхотинцем по зв'язках з громадськістю в Іраку.

Сім’я Джей Ді Венса

Дружина Венса Уша працює в юридичній фірмі, яка базується в Сан-Франциско та Вашингтоні. Вони познайомилися, будучи студентами Єльської школи права, і одружилися в 2014 році, через рік після закінчення навчання.

У пари троє маленьких дітей: Юен, Вівек та Мірабель.

Сім'я живе у Цинциннаті. Минулого року сенатор також придбав будинок вартістю 1,5 мільйона доларів у штаті Вірджинія.

Шлях Венса у політиці

Вперше Венса обрали в Сенат США у 2022 році після перемоги над колишнім представником Демократичної партії Тімом Райаном у боротьбі за вакантне місце в штаті Огайо.

Він відкрито критикував Трампа у 2016 році, коли експерти використовували його мемуари для пояснення популярності колишнього президента серед білих сільських виборців. Раніше Венс припускав, що Трамп може бути «американським Гітлером», називав його шкідливим і порівнював з наркотиком, пише USA TODAY.

Читайте також: Замах на Трампа: як напади на президентів і кандидатів формували історію США

Але Венс змінив свою позицію, готуючись до виборів у Сенат в 2022 році, видаливши суперечливі твіти і віддавши належне Трампу за роботу, яку він виконав на посаді. Він заручився підтримкою Трампа на хаотичних республіканських праймеріз у Сенаті і зараз є одним з найвідданіших союзників колишнього президента.

EPA-EFE/SPENCER PLATT

Венс уособлює так званих «нових правих» - дотримується популістського консерватизму, який відкидає багато традиційних республіканських поглядів. Він підтримує тарифи на експорт, висловлювався проти потенційних скорочень соціального забезпечення, і виступає проти втручання США в іноземні конфлікти, зокрема у війну між Росією та Україною.

Заяви Венса щодо України

Низка висловлювань політика є антиукраїнськими. Зокрема він закликав Палату представників блокувати допомогу Києву, оскільки США мають працювати над безпекою власного кордону, а не ухвалювати законопроєкти про підтримку іншим країнам, окрім Ізраїлю. В інтерв'ю виданню The Hill Венс говорив, що «Європа повинна активізуватися, а Сполучені Штати повинні зосередитися на Азії».

Він неодноразово наголошував, що для закінчення «конфлікту» з Росією Україна має закріпити нейтральний статус і поступитися частиною своєї території. Зокрема у квітневій статті для The New York Times Венс писав, що у Києві та Вашингтоні мають визнати, що ціль Володимира Зеленського щодо повернення України до кордонів 1991 року є нереалістичною. Окрім того, твердження про те, що все населення України одноголосно підтримує боротьбу з Росією Венс назвав «безглуздим і абсурдним».

«Обравши оборонну стратегію, Україна може зберегти свою дорогоцінну військову силу, зупинити кровопролиття і отримати час для початку переговорів. Але для цього і американське, і українське керівництво повинні визнати, що мета війни, яку проголосив Зеленський, - повернення до кордонів 1991 року - є фантастичною».

Читайте також: Зеленський відповів, що в його розумінні «реальна перемога» над Росією

На думку республіканця, в адміністрації Джо Байдена «немає життєздатного плану забезпечення перемоги України в конфлікті з Росією».

В одному з листів до своїх серед колег Венс стверджував, що війна споживає «набагато більше матеріальних засобів, ніж Сполучені Штати можуть виробити за будь-якого правдоподібного сценарію в найближчі роки» і «вбиває набагато більше людей, ніж Україна може мобілізувати і підготувати у найближчому майбутньому».

EPA-EFE/SARAH YENESEL

Читайте також: Зеленський розповів, чого очікує від республіканців та президентства Трампа

Яка позиція Джей Ді Венса щодо абортів?

Венс виступає проти абортів і часто говорить, що уряд повинен знайти способи заохочувати людей мати дітей.

Однак, як і інші республіканці, Венс змінив свою позицію після того, як минулого року Огайо та інші штати проголосували за доступ до абортів. У грудневому інтерв'ю CNN він сказав, що республіканці повинні «визнати, що люди не хочуть повної заборони абортів».

Водночас багато інших його законопроектів відображають консервативні погляди. Наприклад, Венс вніс законопроєкт про заборону гендерно-підтверджуючого догляду за неповнолітніми та законопроєкт про ліквідацію програм різноманітності у федеральному уряді.

Читайте також: Заборона абортів і жіноча сила на майбутніх виборах у США

Нагадаємо, республіканці втретє поспіль офіційно висунули Дональда Трампа своїм кандидатом у президенти США, закріпивши його статус лідера партії.