UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому американські консерватори ігнорують залицяння Орбана з Китаєм? – The Hill

Європейські «сидільці на паркані» послаблюють США

Квітучі відносини Угорщини та Китаю, які на повну силу проявилися під час тріумфального дводенного візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Будапешта, є «пожежею з найвищим рівнем небезпеки». «Чи відгукнуться американські консерватори на цей виклик?», запитують у колонці для The Hill старший науковий співробітник Центру Європи та Євразії Гудзонського інституту Деніел Кочіс та науковий співробітник Фонду захисту демократій Івана Страднер. 

Для багатьох американських правих захист угорським прем'єр-міністром Віктором Орбаном традиційних цінностей проти «нової» ідеології виправдовує всі інші гріхи. 

«Ми не повинні піддаватися на ігри Орбана. Відданість Орбана поглибленню відносин з Китаєм робить його ненадійним партнером. Він вихваляє Китай, який невтомно працює над тим, щоб покласти край американському глобальному лідерству. З такими друзями, як ці, кому потрібні вороги?» – зазначають Кочіс та Страднер.

Читайте також: Сі Цзіньпін пообіцяв Віктору Орбану «золоту подорож»

Вони нагадали, що під час візиту Сі до Будапешта, між Китаєм та Угорщиною було підписано щонайменше 16 угод про співпрацю з акцентом на енергетику та інфраструктуру, а також рівень дипломатичних зв'язків підвищили до «всеохоплюючого стратегічного партнерства нової ери за будь-яких погодних умов».

«Роман між Орбаном і Сі має давню історію» й Пекін зараз є найбільшим інвестором Угорщини. У 2015 році Угорщина стала першою країною ЄС, яка приєдналася до китайської ініціативи «Один пояс, один шлях». У грудні 2023 року китайський виробник BYD оголосив, що обрав Угорщину місцем розташування нового заводу зі складання електромобілів. Китайські виробники акумуляторів для електромобілів також відкривають заводи в Угорщині шаленими темпами. У 2020 році компанія Huawei відкрила дослідницький центр у Будапешті. 

Читайте також: Орбан: Угорщина підтримує китайський мирний план щодо війни в Україні

«Навіть матеріальна підтримка Китаєм війни Росії проти України не змогла переконати Орбана відмовитися від державного візиту. Прем'єр-міністр публічно підтримав мирний план Китаю щодо війни. План є бутафорським, але, вочевидь, Угорщині не до жартів. На перший погляд, Угорщина уособлює прагнення зайняти проміжне положення між Америкою і Китаєм. Але у світі автократів, які зміцнюють свою владу проти демократичного Заходу, цей нібито третій шлях є міражем. Європейські «сидільці на паркані» послаблюють США. Ми повинні бути чесними щодо нашої китайської проблеми в Будапешті. Американські консерватори мають достатній авторитет і м'язи, щоб змусити Угорщину змінити курс – і час для цього настав», – резюмують Кочіс та Страднер.

Читайте також: Угорщина може заблокувати нові санкції ЄС проти російського СПГ — Politico

Франція, Сербія, Угорщина. Вибір країн, які китайський лідер відвідав під час свого європейського турне, підтверджує: візит був саме стратегічним політичним актом, а не спробою вирішити тактичні питання в економіці та політиці. Чи вдалося Сі «завербувати» в Європі однодумців? Про це пише доцент Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Віктор Константинов у статті «Китай хоче змінити світовий порядок. Чим це загрожує Україні» на ZN.UA.