UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден зробив заяву до другої річниці вторгнення РФ в Україну та оголосив про нові санкції

Також президент США закликав Палату представників підтримати допомогу Києву.

Президент США Джо Байден зробив заяву до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну та оголосив про 500 нових санкцій проти Росії, повідомляється на сайті Білого дому. 

Читайте також: Чому масштабні санкції не змогли зупинити військову машину Росії — The Wall Street Journal

“Він (глава Кремля Владімір Путін - ред.) вважав, що може легко зігнути волю і зламати рішучість вільного народу. Що він може вторгнутися в суверенну державу, і світ перевернеться. Що він може похитнути основи безпеки в Європі та за її межами. Два роки потому ми ще яскравіше бачимо те, що знали з першого дня: Путін сильно прорахувався”, - заявив президент США.

“Відважний народ України продовжує боротьбу, не схиляючись у своїй рішучості захищати власну свободу і майбутнє. НАТО сильніше, більше і згуртованіше, ніж будь-коли. І безпрецедентна глобальна коаліція з 50 країн на підтримку України на чолі зі Сполученими Штатами залишається відданою наданню критично важливої допомоги Україні і притягненню Росії до відповідальності за її агресію”, - додав він.

За словами Байдена, американський народ і люди в усьому світі розуміють, що ставки в цій боротьбі виходять далеко за межі України. 

“Якщо Путін не заплатить ціну за смерть і руйнування, він продовжуватиме. І витрати Сполучених Штатів, разом з нашими союзниками по НАТО, партнерами в Європі і в усьому світі будуть зростати”, - наголосив президент США.

Читайте також: Рада закликала іноземні держави, уряди і парламенти посилити санкції та запровадити конфіскацію активів РФ

“Сьогодні я оголошую про запровадження понад 500 нових санкцій проти Росії за її загарбницьку війну проти України і за смерть Алєксєя Навального, який був мужнім антикорупційним активістом і найзапеклішим опозиціонером Путіна. Ці санкції будуть спрямовані проти осіб, пов'язаних з ув'язненням Навального, а також проти російського фінансового сектору, оборонно-промислової бази, закупівельних мереж та осіб, які ухиляються від санкцій, на багатьох континентах”, - заявив Байден, додавши, що санкції забезпечать, аби Путін заплатив ще більшу ціну за свою агресію за кордоном і репресії всередині країни.

“Ми також запроваджуємо нові експортні обмеження проти майже ста організацій, які надають приховану підтримку російській військовій машині. Ми вживаємо заходів для подальшого скорочення енергетичних доходів Росії. І я доручив своїй команді посилити підтримку громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та тих, хто бореться за демократію в усьому світі”, - повідомив президент США.

“За  два роки цієї війни народ України продовжує боротися з величезною мужністю. Але у них закінчуються боєприпаси. Україна потребує більших поставок зі Сполучених Штатів, щоб утримувати лінію проти безперервних атак Росії, які підтримуються зброєю та боєприпасами з Ірану та Північної Кореї”, - зазначив президент США, закликавши Палату представників ухвалити законопроєкт про національну безпеку, який включає допомогу Україні.

Байден нагадав, що законопроєкт пройшов у Сенаті, і, на його думку, немає сумнівів, що документ швидко пройде і в Палаті представників, якщо спікер призначить голосування.

“Конгрес знає, що, підтримавши цей законопроєкт, ми можемо зміцнити безпеку в Європі, зміцнити нашу безпеку вдома і протистояти Путіну. Виступаючи проти цього законопроєкту, ми лише граємо на його (Путіна - ред.)  користь”, - підкреслив президент США. 

“Історія спостерігає. Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент не буде забута. Зараз для нас настав час бути сильними разом з Україною і бути єдиними з нашими союзниками і партнерами. Настав час довести, що Сполучені Штати стоять на сторожі свободи і ні перед ким не схиляються”, - додав він.

Читайте також: ЄС затвердив 13-й пакет санкцій проти Росії: деталі нових обмежень

Законопроєкт повинні підтримати обидві палати Конгресу, щоб президент США зміг підписати його як закон.

Спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон блокував ухвалення допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню. Колишній президент-республіканець Дональд Трамп, який має потужний вплив на свою партію, також виступає проти допомоги Києву.

Схвалення законопроєкту застрягло у Палаті представників, яка пішла на канікули до кінця лютого, так і не розглянувши документ. Голова комітету із закордонних справ Палати Майкл Маккол заявляв, що допомога Україні розглядатиметься не раніше середини березня, після обговорення важливіших законопроєктів про видатки.