UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден відкритий до переговорів щодо допомоги Україні, але не до ультиматуму республіканців – радник президента

Президент США не хоче приймати ультиматум «крайньої фракції іншої партії»

Президент США Джо Байден готовий вести переговори з опозиційними республіканцями щодо безпеки кордонів США, щоб забезпечити розблокування пакету допомоги Україні. Але його помічник заявив, що господар Білого дому не готовий піддаватися диктату крайнього крила Республіканської партії у Конгресі стосовно змін у міграційній та прикордонній політиці, що є суто внутрішніми питаннями США.  

«Він відкритий для переговорів. А от до чого він не готовий, так це до ультиматуму з боку крайньої фракції іншої партії», – заявив заступник радника Білого дому з питань національної безпеки Джон Файнер на конференції Аспенського безпекового форуму у Вашингтоні 7 грудня, повідомляє Reuters.

Читайте також: WSJ: У Байдена ще є можливість уникнути провалу в питанні допомоги Україні

Законопроект про надання нової допомоги у сфері безпеки Україні, Ізраїлю та Тайваню на 106 млрд доларів був заблокований у Сенаті США 6 грудня, оскільки республіканці наполягали на посиленні заходів з контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

Після цього президент Байден звинуватив республіканців у Конгресі в «політичному шантажі» й тому, що вони «граються з нашою національною безпекою».

Читайте також: Дослідження: Скільки країн, фондів та організацій надали Києву фінансову допомогу

Раніше на Аспенському безпековому форумі виступив глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон, який закликав Конгрес США не робити «різдвяний подарунок» президенту Росії Владіміру Путіну й ухвалити виділення допомоги Україні. 

Підтримка України з боку США стала заручником численних розбіжностей між республіканцями та адміністрацією президента Байдена та в межах самої Республіканської партії, яка зараз переживає особливо гостру кризу ідентичності на тлі президентських виборів у 2024 році. Реальні наміри американських політиків у контексті України пояснює Альона Гетманчук у статті «Чи вірять США в перемогу України і що планує Байден?» на ZN.UA.