UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден прокоментував заяву про “диктатора” Сі Цзіньпіна 

Він не відмовився від своїх слів.

Президент США Джо Байден заявив, що його висловлювання про китайського лідера Сі Цзіньпіна як “диктатора” не підірвали зусилля, спрямовані на зменшення напруги у відносинах між двома найбільшими економіками світу, повідомляє Bloomberg.

"Я очікую зустрічі з президентом Сі в майбутньому, найближчим часом, і я не думаю, що це мало якісь реальні наслідки", - сказав лідер США.

Він також підкреслив, що не збирається уникати говорити про те, що думає і те, що є фактами щодо Китаю.

Байден зробив несподіване зауваження про Сі у вівторок, 20 червня, сказавши, що китайський лідер був збентежений тим, що його військові відправили шпигунську повітряну кулю через США без його відома.

"Це велика ганьба для диктаторів, коли вони не знають, що сталося", - сказав Байден.

Китай негайно відреагував на коментарі президента США, назвавши їх провокаційними. 

Посол Китаю в Штатах Се Фенг висловив протест високопоставленим чиновникам Білого дому і Державного департаменту США.

"Ми закликаємо американську сторону негайно вжити серйозних заходів для виправлення негативних наслідків і дотримання власних зобов'язань", - заявив Лю. 

Адміністрація Байдена наполягала на тому, що президенту не потрібно пояснювати свої слова, і що США завжди будуть відвертими і прямими, говорячи про свої розбіжності з Китаєм.

Читайте також: Блінкен про візит до Китаю: «Відчувалась напруженість відносин між країнами»

Зауваження Байдена було зроблено в той час, коли державний секретар США Ентоні Блінкен повертався з Пекіна, де провів два дні з офіційним візитом у пошуку шляхів зменшення напруженості у відносинах між країнами.

Переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена в Пекіні від початку не передбачали нормалізації відносин і примирення сторін. По суті, конфлікт уже ввійшов у ту фазу, коли залишитися може тільки один переможець, і компроміс в інтересах обох сторін просто неможливий. То навіщо глава Держдепу літав до Пекіна? Про те, «Чого Блінкену вдалося домогтися в Китаї та що це означає для України» — у статті Віктора Константинова.