UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден підписав історичний закон про заборону імпорту урану з Росії

Разом із країнами G7 Штати прагнуть зруйнувати російську монополію.

Президент США Джо Байден підписав закон про заборону імпорту російського урану в країну, щоб припинити залежність від РФ у галузі ядерної енергетики.

Про це йдеться у заяві радника з питань національної безпеки Джейка Саллівана, опублікованій на сайті Білого дому, який назвав цей закон "історичним".

Читайте також: Хмельницька АЕС вперше запрацює на американському ядерному паливі: завезено першу партію

Він додав, що на прохання президента Конгрес виділив 2,72 мільярда доларів для запуску нових потужностей зі збагачення урану в Сполучених Штатах.

Закон набуде чинності через 90 днів, водночас він допускає винятки на випадок, якщо під загрозою опиниться забезпечення роботи реакторів у США.

За даними Міністерства енергетики, Росія постачала майже чверть збагаченого урану, який використовується для живлення понад 90 американських комерційних реакторів, що робить її іноземним постачальником №1. Ці продажі приносили Росії приблизно 1 мільярд доларів на рік, і Білий дім заявив, що залежність від російських джерел урану «створює ризик для економіки США». Водночас заміщення цих поставок може бути складним завданням і призвести до підвищення вартості збагаченого урану на 20%.

Читайте також: Мінфін США продовжив ліцензію на операції з банками РФ для розрахунків у сфері енергетики 

Нагадаємо, країни «Великої сімки» (G7) домовилися працювати над зменшенням своєї залежності від постачання російської продукції для потреб їхньої ядерної енергетики.

Кремлівський ядерний гігант «Росатом» наразі є єдиним у світі комерційним постачальником низькозбагаченого урану з високим вмістом урану, відомого як HALEU.

Уряд Великої Британії хоче зруйнувати монополію РФ і надасть 246 мільйонів доларів британсько-голландсько-німецькому консорціуму Urenco ‒ другому за величиною збагачувачу урану у світі ‒ на будівництво лінії з виробництва HALEU на своєму підприємстві в Англії.