UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден обмежить технологічні інвестиції США в Китай у середині серпня – Bloomberg

Контроль за інвестиціями у Китай є частиною стратегії США.

Президент США Джо Байден збирається підписати указ про обмеження критично важливих американських технологічних інвестицій у Китай. Він планує це зробити до середини серпня, повідомляє Bloomberg з посиланням на людей, які знайомі з цим питанням.

В указі увага зосереджуватиметься на напівпровідниках, штучному інтелекті та квантових обчисленнях. Зазначається, що він не вплине на існуючі інвестиції і лише заборонить певні транзакції. Про інші угоди необхідно буде повідомляти уряду.

Читайте також: Японія посилить контроль за експортом обладнання для виробництва чіпів до Китаю

«Терміни ухвалення указу, заплановані на другий тиждень серпня, вже неодноразово переносилися, і немає жодних гарантій, що його не відкладуть знову. Але внутрішні дискусії вже перейшли від розмов до впровадження наказу», - зазначили анонімні джерела видання.

Обмеження набудуть чинності у наступному році, а їхній обсяг буде визначений у процесі нормотворення, який передбачає період для коментарів, щоб зацікавлені сторони могли вплинути на остаточну версію.

У виданні зазначили, що прессекретарка Ради національної безпеки США відмовилася надати коментар стосовно цього питання.

Читайте також: Війна чіпів: Китай заборонив купувати мікросхеми американської компанії Micron

Контроль за інвестиціями є частиною більш широких зусиль Білого дому, спрямованих на обмеження можливостей Китаю розвивати технології наступного покоління, які, як очікується, будуть домінувати в національній та економічній безпеці. Ці зусилля ускладнили і без того непрості відносини адміністрації Байдена з Китаєм, який розглядає обмеження як спробу стримати та ізолювати країну.

Посол Китаю у Вашингтоні раніше заявив, що Пекін відповість, якщо США запровадять нові обмеження на потоки технологій або капіталу, але не деталізував, до яких саме дій може вдатися країна.