UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден може не балотуватися на другий термін, демократи обмірковують план «Б» — Politico 

Президент США більше не здається абсолютно впевненим щодо участі у виборах.

Найближчі радники президента США Джо Байдена витратили місяці на підготовку до того, щоб він міг офіційно оголосити про свою кампанію з переобрання. Але оскільки президент все ще не готовий зробити цей крок, у розмовах про 2024 рік з'являється відчуття сумніву: що, якщо він вирішить не балотуватися? Байден більше не виглядає абсолютно впевненим у тому, що піде на другий термін, а це змушує Демократичну партію, його головних помічників і потенційних кандидатів тихо обмірковувати план «Б», пише Politico.

Минулі рішення Байдена щодо намірів балотуватися на посаду президента були затяжними і кропіткими. Радники Байдена очікували, що він у лютому заявить про участь у виборах, зараз вони схиляються до квітня.

Але навіть цей термін не є остаточним. Люди з оточення президента кажуть, що не існує жорсткого дедлайну або формального процесу для ухвалення рішення про дату запуску виборчої кампанії. За словами чотирьох осіб, знайомих з ходом думок президента, остаточне рішення було відкладено, оскільки втрутилися деякі події. Його поїздка до Києва була ретельно спланована, i позитивна реакція на неї була сприйнята в оточенні президента як така, що дала йому змогу повернутися до внутрішньополітичної діяльності.

Хоча майже всі в оточенні Байдена вірять, що він врешті-решт оголосить про намір балотуватися, його нерішучість призвела до незручного «глибокого заморожування» партії, в якому деякі потенційні претенденти на президентське крісло і десятки великих донорів розробляють стратегію і навіть план «Б», намагаючись при цьому зберегти повагу і публічну підтримку 80-річного президента.

Губернатори-демократи Джей Бі Пріцкер з Іллінойсу, Гевін Ньюсом з Каліфорнії та Філ Мерфі з Нью-Джерсі зробили кроки, які можна розглядати як такі, що спрямовані на те, щоб залишити собі двері відчиненими, якщо Байден не буде балотуватися, хоча й роблять вони це з достатньою двозначністю, щоб мати можливість отримати правдоподібне заперечення. Сенатори, такі як Берні Сандерс та Емі Клобушар, роблять подібні кроки.

«Настала інерція. Справа не в тому, що він не балотуватиметься, адже є припущення, що він балотуватиметься. Однак нічого не вирішено. І не буде вирішено, поки не буде вирішено», - сказав один з довірених осіб Байдена.

Стагнація не завжди була настільки вираженою. Після того, як у листопаді минулого року колишній президент Дональд Трамп розпочав свою кампанію, серед радників Байдена виникло бажання серйозно взятися за розробку власних планів. Зараз ця терміновість вже не очевидна. Вони не відчувають загрози серйозної конкуренції на праймеріз, що стало можливим завдяки, зокрема, кращим, ніж очікувалося, результатам проміжних виборів для демократів.

Поки триває невизначеність, радники Байдена вживають заходів для укомплектування штабу кампанії та узгодження з провідним суперкоаліційним виборчим штабом.

Але, на подив деяких союзників Байдена, вони кажуть, що він дуже мало говорив про можливу кампанію. Його щоденна увага зосереджена на роботі. За винятком випадкових телефонних дзвінків з радником, щоб обговорити результати опитувань, він витрачає мало часу на обговорення виборів. Хоча перша леді Джилл Байден вже давно дала зрозуміти, що вона готова до ще однієї участі Байдена у виборах, дехто з оточення президента зараз задається питанням, чи не змусить його переосмислити свої плани щодо участі у виборах розслідування щодо сина Хантера Байдена. Інші ж вважають, що ні.

Байден і більшість його найближчого оточення все ще наполягають на тому, що він планує балотуватися, з єдиним застереженням - катастрофічне погіршення стану здоров'я, яке унеможливить його участь у виборах.

Але затримка з оголошенням про участь у виборах дозволила просочитися нервовим розмовам. Це змусило найближче оточення Байдена замислитися над тим, чи може його вичікування поставити партію у скрутне становище, якщо він вирішить відмовитися від повторної участі у виборах.

Деякі люди з оточення президента зазначають, що Байден завжди був, як він і сам любить говорити, людиною, яка поважає долю.

Байден відомий своєю нерішучістю, і ця звичка посилилася після десятиліть роботи в надзвичайно дискусійному Сенаті. Він публічно не поспішав з рішенням не балотуватися у 2016 році і розпочати свою кампанію у 2020 році.

Його процес прийняття рішення включає в себе широке дослідження, конкуруючі точки зору і багато часу на роздуми. Цього разу, за словами близьких до нього людей, він провів телефонні розмови з давніми друзями з невисловленим відчуттям, що він знову балотується, хоча й без твердого зобов'язання балотуватися.

Тим часом, інші демократи намагаються тримати свої можливості відкритими. Вони зробили це досить неоднозначно, щоб забезпечити собі прикриття - дії, які можна було б інтерпретувати як просто переобрання політиків на окрему посаду, продаж книг або створення свого профілю для президентської кампанії в майбутньому.

Також видання пише, що причиною дискусій є не лише Байден та його вік, але й можливість повернення Трампа.

«Більшість донорів розглядають альтернативу як екзистенційну загрозу для країни», - сказав донор.

Читайте також: Байден і Путін зміцнили свої союзи з НАТО та Китаєм напередодні 24 лютого — Reuters

Хто з республіканців вже роздумує над можливим висуненням своєї кандидатури на наступні президентські вибори в США? І чому нам не слід драматизувати з приводу республіканської більшості у Палаті представників та потрапляння туди майже всіх, хто голосував проти допомоги Україні? Дізнайтеся про це зі статті Олександра Хари «Хто проти Трампа і на що сподіватися Україні».