UA / RU
Підтримати ZN.ua

Змії та комахи: перша допомога після укусів

В Міністерстві охорони здоров’я надали важливі поради.

Літо – це сезон відпусток і відпочинку на природі. В цей час суттєво зростає ризик укусів комах та навіть змій. В Telegram-каналі Міністерства охорони здоров’я опублікували поради для першої допомоги та полегшення симптомів.

Читайте також: Як вберегтися від ракет: поради від ОВА

Що робити, якщо вкусила комаха

Там зазначили, що укуси більшості комах не несуть небезпеки, а просто викликають свербіж і набряк, які зазвичай зникають протягом кількох днів.

У разі виникнення таких симптомів, як проблеми з диханням, набряк губ, обличчя, повік або горла, запаморочення, непритомність, слабкий і прискорений пульс, висип, нудота, блювання або діарея, слід негайно звернутися за допомогою до лікаря.

Після укусу комахи:

Міністерство охорони здоров'я

Що робити, якщо вкусила змія

Крім комах, на природі можна зустрітися зі зміями. В Україні живуть три види отруйних гадюк, чия отрута небезпечна, але в більшості випадків несмертельна. Якщо вас чи знайомих вкусила змія, обов’язково зверніться за медичною допомогою.

Після укусу змії:

Міністерство охорони здоров'я

Тривале перебування на сонці є небезпечним, оскільки зростає ризик отримання сонячного удару. Також від спеки особливо потерпають люди похилого віку, діти до двох років, а також особи з хронічними захворюваннями та психічними розладами. Нагадаємо, як уберегтися від спеки та запобігти погіршенню стану здоров’я.