UA / RU
Підтримати ZN.ua

Здорове харчування: п’ять порад, які допоможуть їсти більше овочів

Їх дали у міністерстві охорони здоров’я.

В Україні триває літо, яке є найкращим сезоном для збільшення кількості фруктів та овочів у раціоні. У міністерстві охорони здоров’я України розповіли, як зробити свій раціон більш корисним.

Читайте також: Літня спека: як охолодити житло без кондиціонера

Без овочів і фруктів неможливе здорове харчування і здорове життя загалом – за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2017 році через недостатнє споживання цієї групи продуктів у світі сталося 3,9 млн смертей.

Брак фруктів і овочів у щоденному раціоні збільшує ризик розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ): ожиріння, серцево-судинних хвороб та певних видів раку.

Важливий також і склад фруктів та овочів – вони багаті на вітаміни й мінерали, містять клітковину та корисні нехарчові речовини, такі як рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти. Отже, багато необхідних нашому організму поживних речовин можна отримати саме з них.

ВООЗ рекомендує вживати принаймні 400 грамів овочів і фруктів на день, з яких овочі – приблизно половина.

Як включити овочі і фрукти до раціону

Вживайте різні овочі й фрукти

Намагайтеся включати у свій раціон різні види овочів, оскільки кожен вид має свій набір корисних речовин. Віддавайте перевагу локальним продуктам.

Не нехтуйте розмаїттям форм

Вживання свіжих овочів – найкращий варіант, але заморожені або консервовані овочі також є хорошим вибором, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру.

Експериментуйте з рецептами

Споживайте як сирі, так і приготовані овочі для отримання максимального спектра поживних речовин. Експериментуйте з приправами для цікавих смаків.

Додайте овочі й фрукти до кожного приймання їжі

Якщо вам важко перейти на правильне харчування одразу, спробуйте поступово додавати овочі й фрукти до кожної страви.

Нагадаємо, видання CNET опублікувало список продуктів, які допоможуть підтримувати водний баланс у період літньої спеки від спортивного дієтолога Габріели Баррето.