Вживання великої кількості кухонної солі є одним з факторів ризику серцево-судинних хвороб та інсульту.
Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦОЗ) розповіли, чому необхідно зменшити споживання солі та розвіяли популярні міфи про цей продукт.
Як зменшити споживання солі
Для цього необхідно дотримуватися таких рекомендацій:
- Додавати небагато солі під час приготування їжі або спробувати не додавати взагалі. Замінити сіль можна спеціями (перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр, карі, паприка).
- Прибрати зі столу сільницю.
- Зменшити кількість солоних закусок або оброблених продуктів у раціоні.
- Завжди перевіряти етикетки продуктів. Краще обирати ті, які мають низький вміст натрію.
Найпопулярніші міфи про вживання солі
Також у ЦГЗ спростували поширені міфи про вживання солі:
- Морська сіль натуральна, тому її можна вживати багато. Це не робить її кращою за кам'яну. Саме натрій у складі солі шкідливий для здоров’я, якщо його споживати в надлишку.
- Єдине джерело споживання солі – та, яку ми додаємо під час приготування їжі. Але є й інші оброблені продукти (хліб, бутерброди, хот-доги та закуски), що також можуть містити натрій. Тому важливо завжди вивчати склад продуктів.
- Про кількість спожитої солі мають турбуватись люди старшого віку. Це міф, оскільки про це має турбуватися людина у будь-якому віці. У ЦГЗ підкреслили, що враховуючи статистику надмірного споживання солі серед українців, що може спричинити артеріальну гіпертензію та інсульт у наслідку, контролювати сіль у раціоні повинні всі.
- Їжа, яка містить велику кількість солі, є солоною – іноді до їжі можуть додаватися інші речовини, які маскують солоний смак, навіть якщо вміст солі високий. Тому завжди треба перевіряти етикетки продуктів, щоб знати скільки солі та натрію вони містять.
Раніше ми писали, що у Всесвітній організації охорони здоров'я оновили рекомендації, що спрямовані на зниження ризику нездорового збільшення ваги та профілактику неінфекційних захворювань.
Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!