UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплата зарплати: чи може роботодавець наполягати, щоб всі працівники отримували її в одному банку

Роз'яснення дали у Держпраці.

Трудові відносини між роботодавцем і працівником в Україні регулюються відповідним законом. Під час працевлаштування роботодавці іноді вимагають від працівника оформити картку у певному банку. Фахівці Південно-східного міжрегіонального управління державної служби з питань праці розповіли, чи може роботодавець наполягати, щоб всі працівники отримували зарплату в одному банку.

Читайте також: Трудові відносини: чи може працювати дистанційно вчитель, який перебуває за кордоном

Фахівці зазначили, що відповідно ст. 25 закону України «Про оплату праці» забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством.

«Відповідно абзацу 6 статті 24 закону України «Про оплату праці» за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через банки/небанківських надавачів платіжних послуг, які отримали право на відкриття і ведення обслуговування рахунків», – йдеться у повідомленні.

Так, працівник має право самостійно обрати банк через який хоче отримувати зарплату, написавши заяву та зазначивши реквізити особистого рахунку, на який роботодавець зобов’язаний виплачувати її.

Раніше ми писали, чи має право роботодавець зі своєї ініціативи розірвати трудовий договір з працівником у період його тимчасової непрацездатності.

Нагадаємо, чи може роботодавець при працевлаштуванні переселенця вимагати у нього довідку ВПО.