В Україні правила існують певні правила та норми реалізації харчових продуктів, які закріплені у законодавстві.
Фахівці Держпродспоживслужби розповіли, як має реалізовуватися жива риба та де її можуть продавати.
Де дозволено продавати живу рибу
Кожна партія живої риби має надходити у точки продажу з супровідними документами, а законними місцями для торгівлі живою рибою є:
- магазини, супермаркети, де за безпечність харчових продуктів відповідає адміністрація закладу;
- ринок або торговельний майданчик, де є державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується;
- ярмарки, дозволи на проведення яких надають органи місцевого самоврядування та мають забезпечувати дотримання вимог законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» і «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
У Держпродспоживслужбі підкреслили, що при реалізації живої риби оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу.
«Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються», – йдеться у повідомленні.
Скільки часу може зберігатися риба у магазині
Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів.
Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C:
- в осінньо-зимовий період – 48 годин;
- у весняно-літній період – 24 години.
У Держпродспоживслужбі додали, що не підлягає продажу жива та охолоджена риба з:
- ознаками паразитологічних захворювань;
- з каламутним слизом;
- кислуватим запахом;
- тьмяною лускою;
- каламутними запалими очима.
Раніше ми писали, чи повинен покупець платити за товар, якщо він його розбив у магазині.