UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важка інтоксикація: як уникнути отруєння грибами

Необхідно дотримуватися певних правил.

Восени продовжується сезон збирання грибів. В цей період зростає ризик отруєння грибами. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як від цього уберегтися.

Читайте також: Забруднення повітря: як захистити себе

Як правильно збирати гриби

У ЦГЗ нагадали про правила збирання грибів:

Читайте також: Укус кліща: що робити, якщо це вже сталося

Кому не можна їсти гриби

Фахівці пояснили, що через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби – відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок.

Слід обмежити вживання грибів:

Як розпізнати отруєння грибами

У ЦГЗ підкреслили, що симптоми отруєння грибами можуть проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

Як діяти при отруєнні грибами

При появі перших симптомів важливо негайно викликати допомогу за номером 103 або 112. Повідомите необхідно таку інформацію:

Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:

«Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм», – резюмували у ЦГЗ.

Раніше ми писали, що треба робити, щоб захиститися від укусів змії.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!