UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тепловий стрес: чим він небезпечний для працівників

Роз'яснення дали у Держпраці.

В Україні цього літа спостерігається аномальна спека, а у деяких областях були побиті температурні рекорди. Літні місяці приносять серйозні виклики для здоров’я працівників на відкритому повітрі або в приміщеннях з недостатньою вентиляцією. Фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли, як тепловий стрес впливає на роботу.

Що таке тепловий стрес: як його розпізнати

У Держпраці пояснили, що тепловий стрес виникає, коли організм людини не може ефективно регулювати свою температуру через вплив високих температур навколишнього середовища, інтенсивної фізичної активності або обмеженого доступу до питної води.

Читайте також: Літо у розпалі: що краще пити у спеку

«Тепловий стрес може призвести до теплового удару, теплового виснаження, теплових судом або висипань», – йдеться у повідомленні.

Також під час спеки зростає ризик травм у працівників, оскільки це може призвести до спітніння долонь, запотівання захисних окулярів і запаморочення. Опіки також можуть виникнути в результаті випадкового контакту з гарячими поверхнями або парою.

Фахівці наголосили, що щороку тисячі працівників хворіють від професійного теплового впливу, і деякі випадки закінчуються летально.

«Більшість смертельних випадків на відкритому повітрі, від 50% до 70%, трапляються в перші кілька днів роботи в теплому або спекотному середовищі, оскільки організм повинен поступово виробляти толерантність до спеки протягом тривалого часу», – йдеться у повідомленні.

Кому може загрожувати тепловий стрес

Небезпечний вплив тепла може виникнути в приміщенні або на вулиці. Фахівці пояснили, що це може статися в будь-який сезон, якщо умови сприятливі, а не тільки під час хвиль спеки.

До працівників, яким загрожує тепловий стрес, належать:

Особи, віком від 65 років і старше, а також працівники, які мають надмірну вагу, серцево-судинні хвороби, входять до групи підвищеного ризику.

Як уникнути теплового стресу на роботі

Щоб запобігти тепловому стресу на роботі, необхідно:

Раніше ми писали, як розпізнати тепловий удар та допомогти людині, яка його отримала.