UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харчові отруєння: як їх уникнути на Різдво та Новий рік

Для цього слід дотримуватися певних рекомендацій.

Під час різдвяних та новорічних свят збільшується ризик виникнення харчових отруєнь. Якщо продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як уберегтися від харчових отруєнь під час свят.

Читайте також: Дитяче ожиріння: як батькам допомогти дитині правильно харчуватися

Які продукти можуть сприяти отруєнням

У ЦГЗ пояснили, що отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:

Як захиститися від отруєння під час святкування Різдва та Нового Року

Щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв вдома, слід дотримуватися таких правил:

Читайте також: Тарілка здорового харчування: що у ній має бути

Щоб уникнути отруєння у громадських закладах, необхідно:

Як діяти при харчовому отруєнні

У ЦГЗ наголосили, що найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та особи з ослабленим імунітетом.

«Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору», – йдеться у повідомленні.

У ЦГЗ додали, що у випадку, якщо ви або ваші близькі відчули симптоми харчового отруєння, слід якомога швидше звернутися до лікаря.

Раніше ми писали, що треба робити у випадку отруєння грибами.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!