UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спекотні дні: що краще виключити з раціону влітку

Від деякої їжі самопочуття може погіршитись.

Незважаючи на грози та зливи, це літо вже принесло нам багато спекотних днів. В сильну спеку краще відмовитися від певних продуктів та напоїв, щоб не зашкодити собі, пише «УНІАН».

Читайте також: Ціни на продукти: експерт пояснив, чи можуть вони зрости восени

Гостра їжа

У гострій їжі міститься речовина капсаїцин, яка підвищує температуру тіла і викликає прилив жару. У спекотну погоду це може призвести до перегріву.

Алкоголь

Спиртні напої мають сильний сечогінний ефект, що небажано в спеку, коли навпаки рекомендується більше пити. У спекотну погоду посилюється токсична дія алкоголю.

Сечогінні продукти

Окрім алкоголю в спекотну погоду також не можна у великих кількостях їсти продукти з сечогінними властивостями: це свіжі ягоди і фрукти, спаржа, фенхель, селера, газовані напої. Вони виводять з організму дуже потрібну в спеку воду.

М'ясо

У спекотну погоду організму важко перетравлювати білок. Під час перетравлювання білка виділяється багато тепла, через що підвищується температура тіла і людині стає ще спекотніше.

Морозиво та крижані напої

У спекотні дні морозиво і холодні напої дають приємне відчуття прохолоди, але цей ефект короткочасний. На холодний напій організм реагує швидким підняттям температури, через що ми буквально нагріваємося зсередини. Лікарі рекомендують ненадовго залишити напій або морозиво при кімнатній температурі перед вживанням.

Високі температури можуть негативно впливати за здоров'я людей та погіршувати їх самопочуття. З настанням літа посилюється сонячна активність. Нагадаємо, як захиститися та безпечно пережити спеку.