Російські окупанти у ніч на 6 червня підірвали дамбу Каховської ГЕС, що призвело підтоплення багатьох населених пунктів. Зараз рівень води у зоні підтоплення починає поступово знижуватися.
У квартирах та підвалах будинків місцевих мешканців могли залишитися продукти, що контактували з водою під час підтоплення. У Міністерстві охорони здоров'я дали розповіли, чи можна вживати такі продукти та що потрібно з ними робити.
Які продукти треба викинути
Потрібно позбутися продуктів:
- з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
- у звичайній, не захищеній від води, упаковці;
- у картонній упаковці;
- з негерметичною кришкою;
- консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування);
- консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки.
У МОЗ наголосили, що якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.
Як дезінфікувати посуд перед прийомом їжі
Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:
- вимити все гарячою водою з мийним засобом;
- промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами;
- облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо.
Як очистити заводську консервацію та продукти у пластиковій упаковці
Для цього необхідно:
- видалити етикетки;
- очистити поверхню від бруду та мулу;
- помити упаковки гарячою мильною водою;
- ополоснути банки/упаковки чистою безпечною водою;
- промити окропом;
- наклеїти нові етикетки з термінами придатності або нанести відповідне маркування в інший доступний спосіб;
- консерви потрібно спожити якомога швидше.
У випадку, якщо затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не можна займатися приготуванням їжі вдома, доки не отримано висновок спеціаліста, що це безпечно.
Раніше у МОЗ розповіли українцям, як правильно користуватися таблетками для знезараження води.