UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правила безпечного харчування: що робити з продуктами, які зазнали підтоплення

Рекомендації дали у МОЗ.

Російські окупанти у ніч на 6 червня підірвали дамбу Каховської ГЕС, що призвело підтоплення багатьох населених пунктів. Зараз рівень води у зоні підтоплення починає поступово знижуватися.

У квартирах та підвалах будинків місцевих мешканців могли залишитися продукти, що контактували з водою під час підтоплення. У Міністерстві охорони здоров'я дали розповіли, чи можна вживати такі продукти та що потрібно з ними робити.

Читайте також: Гострі кишкові інфекції: як уникнути зараження у зоні підтоплення

Які продукти треба викинути

Потрібно позбутися продуктів:

У МОЗ наголосили, що якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.

Як дезінфікувати посуд перед прийомом їжі

Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:

Читайте також: Обережно, ботулізм: українців закликали не їсти рибу невідомого походження

Як очистити заводську консервацію та продукти у пластиковій упаковці

Для цього необхідно:

У випадку, якщо затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не можна займатися приготуванням їжі вдома, доки не отримано висновок спеціаліста, що це безпечно.

МОЗ

Раніше у МОЗ розповіли українцям, як правильно користуватися таблетками для знезараження води.