UA / RU
Підтримати ZN.ua

П’ять головних кроків: як діяти, якщо вкрали телефон

Це може статися з кожним.

Кожна людина може стати жертвою грабіжників або шахраїв, та втратити кошти або цінні речі. Якщо біда вже сталося і телефон вкрали – треба зробити п’ять простих кроків, щоб максимально зменшити шкоду для себе.

Читайте також: Інтернет-шахрайство: як переселенцям захиститися від нього

В Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації пояснили, що треба зробити в першу чергу, якщо у вас вкрали телефон.

Заблокуйте SIM-картку

Повідомте про викрадення своєму оператору, щоб він заблокував SIM-картку.

Зазвичай оператори просять надати додаткову інформацію, наприклад, PUK-код чи номери, на які ви найчастіше дзвонили тощо.

Змініть паролі

Змініть, за можливості, паролі до всіх своїх облікових записів (Google, соцмережі, онлайн-банкінг, «Дія» та інші) через інший пристрій.

Заблокуйте банківські картки

Заблокуйте банківські картки, на яких є гроші та встановлені кредитні ліміти, щоб зловмисники не змогли скористатися вашими фінансами. Для цього зверніться на гарячу лінію вашого банку, у відділення або скористайтеся інтернет-банкінгом.

Повідомте у поліцію

 Обов’язково зверніться з відповідною заявою про крадіжку телефона до поліції.

Проінформуйте друзів

Попередьте друзів, що втратили телефон: перестрахуйтеся на той випадок, якщо зловмисники від вашого імені почнуть просити гроші.

Усім користувачам смартфонів не зайвим буде також подбати і про превентивні заходи, які полегшать ваше життя у випадку втрати смартфону:

Часто зловмисники намагаються списати кошти з чужих банківських карт. Нагадаємо, як захистити банківську картку від шахраїв.