UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка до школи: як адаптувати дитину до початку навчального року

Часто дітям важко пристосуватися до початку навчання.

Новий навчальний рік в українських школах розпочнеться у вересні. Школярам часто важко адаптуватися до початку навчання, особливо це стосується учнів початкових класів.

Читайте також: У МОН не знають, скільки шкіл в Україні не мають укриттів

Практичний психолог, психоаналітик багатопрофільного медичного центру «Лелека» Людмила Волянська розповіла, як допомогти дитині адаптуватися до школи, пише NV.

Вона зазначила, що відновлювати режим складно, тим паче дитяча психіка реагує на скорочення світлового дня, додаткове розумове навантаження та зниження фізичної активності. У результаті дитина швидко втомлюється, може впадати в стан апатії, ставати пригніченою та роздратованою, а це зі свого боку може негативно впливати як на морально-психологічний стан, так і на імунітет.

Життя в умовах воєнного стану робить процес адаптації ще складнішим та покладає на батьків додаткову відповідальність. Нічні повітряні тривоги, необхідність спускатись в укриття, постійне недосипання та стрес шкідливі для мозку та психіки.

У цей період дитині особливо важливо відчувати підтримку батьків. Повернення до шкільного життя має проходити плавно, м’яко, без тиску та конфліктів. Доречно буде проводити щирі розмови з дитиною, проявляти терплячість та зберігати спокій.

Щоб допомогти дитині адаптуватися до навчального року, важливо звернути увагу на три ключові моменти:

Оптимально починати готуватись до школи принаймні за 1,5−2 тижні. Робити це варто поступово.

Як адаптувати дитину до початку навчального року

Зміна режиму дня

Поступово повертайте дитину до розпорядку дня, який вона матиме під час навчання. Для того, щоб дитина легше сприймала ранній підйом, він має бути цікавим і вмотивованим. Можна запропонувати поїхати разом на шопінг, в парк атракціонів, зоопарк чи на риболовлю. Таким чином, ви зробите ранній підйом не покаранням, а довгоочікуваною та приємною подією. Щобільше, проведений спільно час позитивно вплине на ваші стосунки з дитиною.

Планування

Навчання вимагає планування та зосередження. Тому є сенс почати разом з дитиною складати цікаві та різноманітні плани на день, а ввечері переглядати: що вдалося виконати, а що — ні. Не сваріть дитину, поясніть, що для виконання плану потрібно мати достатньо енергії і тому тепер необхідно вкладатися в ліжко раніше й раніше прокидатися. Також слід піклуватися про те, щоб діти зменшували час, який вони приділяють комп’ютерним іграм і телефону.

Підготовка до сну

Ввечері дітям властиво перебувати у стані емоційного збудження і мати підвищену фізичну активність, проте це зовсім не означає, що дитина не втомилася. Насправді така поведінка якраз часто свідчить про виснаження. Для того, щоб налаштувати дитину на сон, увімкніть тиху, приємну музику і поділиться одне з одним враженнями, які ви отримали за день. Якщо до вкладання в ліжко є ще декілька годин, оберіть цікавий пригодницький фільм або відео про природні явища та обговоріть його після перегляду.

У випадку нічної тривоги, коли вам разом доводиться спускатися в укриття, подбайте про те, щоб у дитини було максимально можливе комфортне місце для сну з карематом і ковдрою. В укритті надайте вдосталь тактильного контакту для того, щоб заспокоїти дитину.

Контроль емоцій та робота з конфліктами

Надмірна збудженість психіки часто призводить до виникнення конфліктів, адже діти можуть вступати в суперечку, щоб знизити власний рівень тривожності. Важливо, щоб дорослі правильно реагували на поведінку дитини та відстежували її переживання. Питайте дитину про те, що відбувається в школі та гуртках, будьте відкритими та розуміючими.

Називайте свої емоції та просіть дитину назвати свої. Спробуйте разом усвідомити, що саме викликало ті чи інші почуття, та обов’язково продумайте, яким чином вони мають бути висвітлені. У випадку, коли емоції негативні, звертайтеся до навичок асертивної (ненасильницької) поведінки. Наприклад, спробуйте підхід «Я-повідомлення»: «Мені важливо, щоб ти не підвищував на мене голос…», «Я буду почуватись краще, якщо ти…».

Коли дитина просить вашої поради, поставтеся до її проблеми так, як до власної. Переконайте дитину, що ви обов’язково разом знайдете найкраще рішення. Передавайте свій позитивний настрій, натхнення і заохочення до пізнання нового.

Поради для комфортної адаптації

Нагадаємо, коли у школах завершиться наступний навчальний рік.